23948sdkhjf

Godt arbejdslys på byggepladsen er en stor udfordring

Ajos har stor erfaring med at etablere lys på byggepladser. Det er som et spil skak, hvor brikkerne hele tiden flytter sig
Der sker store ændringer undervejs, når der skal være lys på en byggeplads fra det indledende betonarbejde, til de permanente el-installationer er på plads. Mange entreprenører og endnu flere arbejdsfunktioner kommer i berøring med de midlertidige lys­installationer, og de må typisk flyttes flere gange, fordi de er i vejen for arbejdet.

Den midlertidige belysning tager typisk udgangspunkt i tegningsmaterialet, som anvendes til at vurdere, hvor der kan trækkes kabler og placeres lamper, og entreprisechef Lars Muldbak fortæller, at Ajos anvender et it-program, der beregner behovet for lys for at leve op til arbejdsmiljøkravene for orienteringslys.

- Der er nogle krav, som skal opfyldes, og ud fra dem kan vi så dimensionere højde og størrelse på lamper, men den typiske udfordring er, at der indendørs ikke er nogen steder at hænge eller stille lamperne, uden at de kommer i vejen for op til flere arbejdsprocesser.

- Vi vil helst hænge lamper op, men i et råt betonhus uden kabelføringer er der ikke meget at hænge dem op i. Byggeprocesserne har udviklet sig de seneste år, så der kommer mere og mere elektronik ind i bygningerne og dermed også flere arbejdsprocesser, fortæller Lars Muldbak.

Arbejdslys en udfordring

Flemming Madsen er Ajos’ driftschef på byggepladsen for Rigshospitalet, og han fremhæver især fleksibiliteten og erfaringen som afgørende faktorer for at få byggepladsbelysningen til at fungere.

- Det er en meget kompleks opgave på et teknisk avanceret byggeri som Rigshospitalet. Vi har eksempelvis haft problemer med at hænge lyset op, og derfor har vi selv udviklet nogle ’standere’ i træ til 27 store LED-lamper. Ud over arbejdsmiljøreglernes krav til belysning er vi også underlagt stærkstrømsregulativet blandt andet med krav om, hvordan kablerne placeres, siger Flemming Madsen.

- Når vi starter et projekt og skal skaffe lys på adgangsveje, så kræver det, at vi ved præcis, hvor disse adgangsveje er. På Rigshospitalet har vi ud over at etablere orienteringslys også gjort klar til, at håndværkerne kan trække arbejdslys fra vore tavler, så det skal vi også dimensionere efter, fortæller Flemming Madsen.

Meget elektronik

El-installatør Bjarne Taagefeldt fortæller, at netop Rigshospitalet har budt på særlige udfordringer, fordi bygningen gradvis bliver spækket med elektronik.

- Det er vigtigt, at vore medarbejderne er kreative for at finde løsninger, men det skal jo være en kreativitet på baggrund af stor erfaring med byggeprocesser. Vi kommer under alle omstændigheder til at flytte lyset nogle gange af hensyn til håndværkerne, men det gælder om ikke at flytte flere gange, end vi har projekteret, siger Bjarne Taagefeldt.
Læs mere om: Ajos
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.157