23948sdkhjf

Er du helt eller skurk, mester?

Som udgangspunkt må mester ufrivilligt påtage sig skurkerollen, når der tales om social dumping
Social dumping i byggeriet – altså det forhold, at udenlandsk arbejdskraft har ringere løn- og arbejdsvilkår end danske arbejdstagere – er en torn i øjet på såvel arbejdsgiver- som arbejdstagerorganisationer.

Derfor har byggeriets organisationer, herunder Dansk Byggeri og 3F, for længst indgået aftaler, som skal sætte en stopper for denne ofte særdeles grove udnyttelse af udenlandsk arbejdskraft. Men det forhindrer ikke, at der opstår sager, som alle ansvarlige byggefolk – hvad enten man er mester eller svend – må ryster på hovedet af.

Desværre er det også sådan, at virksomhederne som inddrages i disse sager, som udgangspunkt må påtage sig skurkerollen, mens de udenlandske arbejdere er ofrene. Heltene og skurkene er altså til at få øje på.
Det er nemlig en generel opfattelse i samfundet, at en virksomhedsejer jo kun er ude på at ”mele egen kage” ved at presse medarbejderne i forhold til løn- og arbejdsvilkår.

Men det er jo helt ud af perspektiv. Det er trods alt et ganske beskedent antal sager om social dumping, der føres herhjemme. Og heldigvis. For det viser jo, at det danske arbejdsmarked ikke kan eller skal opdeles i skurke eller helte, men i menneske med en række fælles mål i et samfund, hvor der er orden på tingene - uanset om man så beskæftiger dansk eller udenlandsk arbejdskraft.

LÆS OGSÅ: Østeuropæerne forsvinder ikke fordi man råber social dumping

Artiklen er en del af temaet MESTER HAK&HUG.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094