23948sdkhjf

Entreprenør ændrer mark til energilager

Toftlund Fjernvarme er godt i gang med at fremtidssikre deres produktion af fjernvarme. Det sker i form af en solfanger på 27.000 m2 samt et tilhørende damvarmelager. Dette lager er et 16 meter dybt, kegleformet hul på 110 x 110 meter, som kan rumme 70.000 m3 varmt vand.

Arbejdet har været i gang siden april i fjor og forventes at være afsluttet til maj. Anlægsarbejderne på damvarmelageret bliver udført af Chr. Johannsen A/S, og udgravningen af det store hul er meget afhængig af vejret, oplyser entreprenør Per Lausten fra Chr. Johannsen A/S:

-Nedbør kan standse hele arbejdet. Samtidig har vi været udfordret af vand nedefra og fra siderne – ja, nærmest vand alle vegne – så vi måtte ramme 400 lbm. vandtæt spuns for at håndtere grundvandet. Det var en svær opgave, men med god sparring og kompetent rådgivning fra Jesper Lund Nielsen fra Rambøll blev resultatet godt, siger han.

Entreprenørerne har brugt den opgravede råjord til at opbygge bassinets sider og har desuden etableret en serviceringsvej på toppen.

Lige nu og nogle dage ind i marts bliver det store bassin fyldt med vandværksvand fra Toftlund Vandværk. Det sker med 50 m3 vand i timen. Men den store udfordring er stadig tilbage: Det 12.000 m2 store, selvbærende låg over bassinet. Låget skal både forhindre varmetab, have en lang levetid, kunne lede nedbør væk og endda også bære lettere trafik.

-Oven på vandoverfladen lægger vi en special-membran, der kan tåle temperaturer over 90 °C i længere tid. Så lægger vi op til 45 cm danskproducerede letklinkernødder som isolering, og vi slutter af med et bærenet og endnu en membran, som får lageret til at falde i med omgivelserne, forklarer Per Laustsen.

For fjernvarmeselskabet er der flere gevinster ved nye anlæg og varmelager:

-Vi får større fleksibilitet og større forsyningssikkerhed. Samtidig reducerer vi vores forbrug af fossile brændstoffer, siger Jørgen Thorgaard, driftsleder ved Toftlund Fjernvarme.

Solfangeren skal varme vandet i damvarmelageret op hen over sommeren, og i løbet af vinteren kan det oplagrede, varme vand sendes ud til fjernvarmens 1.033 husstande.

-Til efteråret er vandet ca. 90 grader i toppen og ca. 50 grader i bunden. Så begynder vi gradvis at trække varmen ud fra toppen og pumpe returvand ind i bunden, forklarer driftsleder Jørgen Thorgaard.

Solanlægget skal dække ca. 45 pct. af Toftlund Fjernvarmes samlede varmebehov, oplyser Jesper Lund Nielsen fra Rambøll Energi, som har projekteret og ledet arbejdet.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078