23948sdkhjf

Tre på stribe: Endnu et sammenbrud på vvs-området

Parterne på vvs-området blev heller ikke enige om fornyelse af overenskomsten i 2017 og skal for tredje gang i træk samles op i mæglingsforslaget

Nye strejker rammer 30 virksomheder

Flere virksomheder på vvs-området indberettede i sidste uge arbejdsnedlæggelser i strid med overenskomsten, og strejkerne er fortsat mandag efter forhandlingerne brød sammen søndag aften i Forligsinstitutionen. Ifølge Tekniq oplevede 30 virksomheder i går (mandag den 20. marts), at vvs-ansatte nedlagde arbejdet.
– Jeg håber da, at strejkerne bliver kortvarige, for ingen vinder noget på det. Overenskomsten er ude af vores hænder, siger adm. direktør Niels Jørgen Hansen fra Tekniq.
Forbundene Blik og Rør og Dansk Metal har pålagt alle medarbejdere at overholde overenskomsten og blive på arbejde.

Hattrick bliver sædvanligvis fejret, men det sker formentlig ikke hos forhandlerne hos Tekniq, Dansk Metal og Blik- og Rørarbejderforbundet, der ikke har været i stand til at blive enige om en fornyelse af overenskomsten på vvs-området.

Forligsmanden opgav søndag at få enderne til at mødes, akkurat som det var tilfældet i 2012 og 2014. VVS-området bliver derfor en del af forligsmandens mæglingsforslag.

Supplement til prislister
Sammenbruddet skyldes uenigheder om akkordsystemet. Tekniq ønskede, at det i højere grad blev muligt for virksomhederne at indgå aftaler om akkordpriser lokalt.

- Vi har ønsket at normalisere akkordsystemet, så virksomheder inden for vvs-området fik de samme muligheder for at lave lokalaftaler, som det er tilfældet på alle andre områder. Vi har gjort os umage for at være fleksible, og vi er kede af, at det ikke lykkedes at finde en løsning, siger adm. direktør Niels Jørgen Hansen.

Han afviser, at Tekniq har forsøgt at fjerne prislisterne og værnebestemmelsen.

- Vi har ønsket at skabe bedre mulighed for det lokale samarbejde ud fra en model, hvor lokale aftaler kører sideløbende med prislisterne og krav om opmåling.

Læs også: Ekspert: Tredje sammenbrud vidner om fastfrossede fronter

Blik- og Rørarbejderforbundet ønsker ikke at kommentere forhandlingerne på nuværende tidspunkt, mens DA og LO arbejder på en mæglingsskitse.

Formand Max Meyer henviser i stedet til en pressemeddelelse, som forbundet sendte ud søndag aften, efter forhandlingerne endegyldigt var brudt sammen. I meddelelsen er han citeret for følgende forklaring på sammenbruddet:

- Det er rigtig ærgerligt, at vi trods gentagne forsøg ikke lykkedes at forhandle en aftale på plads. Vi gjorde et stort stykke arbejde og strakte os langt for at blive enige om en aftale. Men ingen af løsningsforslagene var nok for Tekniq.

Brud gavner ingen
Repræsentanter fra DA og LO mødes mandag for at tage hul på forhandlingerne om det mæglingsforslag, der altså kommer til at bestemme blandt andet reguleringer af lønsatser på vvs-området.

Niels Jørgen Hansen ønsker ikke at komme med forudsigelser eller ønsker til indholdet, men kalder mæglingsforslaget for den næstbedste løsning.

- Det er ude af vores hænder nu, men begge parter havde helt sikkert været bedst tjent med at indgå en aftale, siger han.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094