23948sdkhjf

Danske bøder for arbejdsulykker halter langt efter nabolande

Der bliver slået langt hårdere ned mod farligt arbejde i Sverige og Norge end i Danmark, viser sammenligning.
I 2015 og 2016 har 30 virksomheder i Sverige fået bøder på over 300.000 danske kroner, viser en aktindsigt hos det, der i Sverige svarer til Arbejdstilsynet, Arbejdsmiljöverket.

Til sammenligning har kun én dansk virksomhed fået en bøde på over 300.000 kroner i over fire år.

Det skriver Avisen.dk, der har sammenlignet de svenske bøder med de i alt 1627 bødeforlæg fra det danske arbejdstilsyn og landets politikredse fra 2013 til 2016.

Den største danske bøde på 310.000 kroner er givet til industrivirksomheden Glud & Marstrand for to alvorlige ulykker med få måneders mellemrum i 2013. Her mistede en ansat en del af sin ene finger, og en anden fik rykket to fingre af.

Ole Gunni Busck forsker i arbejdsmiljø ved Aalborg Universitet. Han er ikke imponeret over det, der skulle være den absolut hårdeste straf, som virksomheder kan få for sjusk med sikkerheden.

- Det er jo helt ufatteligt så små bøder, der bliver givet til virksomheder i Danmark, som gentagne gange bryder loven med store risici og skader til følge. Det er noget, som en virksomhed slet ikke behøver at tage sig af, og bøderne burde afgjort være meget højere, siger han til Avisen.dk.

Han bakkes op af arbejdsmiljøordfører i Enhedslisten, Christian Juhl.

- Jeg ærgrer mig over, at vi ikke har de samme bødeniveauer som i Sverige og Norge. Hvis du er groft uforsvarlig i trafikken, kan du miste dit kørekort, og hvis du er groft uforsvarlig som arbejdsgiver, bør du også have risiko for at miste din ret til at drive virksomhed og som minimum at skulle betale en meget høj bøde, siger Christian Juhl til Avisen.dk.

Mens bøderne højst kan blive et par hundrede tusinde kroner i Danmark, risikerer arbejdsgivere i vores nabolande at få millionbøder for dødsulykker og overtrædelser af arbejdsmiljøloven.

I Norge har en virksomhed i 2015 fået en bøde på 8,5 millioner danske kroner efter en dødsulykke i en mine.

Selskaber i Sverige kan sagsøges for at medvirke til en andens skade eller død, hvilket kan give en bøde på op til 10 millioner svenske kroner.

/ritzau/

LÆS OGSÅ: Bøderegn til byggeriet

Kilde: /ritzau/

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.096