23948sdkhjf

Traditionsrigt tømrerfirma fejrer sig selv

Færch & Co. har sat sit aftryk på Aalborgs udvikling gennem mere end en menneskealder. I denne uge fejrer virksomheden sit 125 års jubilæum.

Aalborg Tårnet. De Danske Spritfabrikker. Aalborg Kongres og Kulturcenter. Løveapoteket. Aalborg Lufthavn. Og Aalborg Væddeløbsbane.

Historien om Færch & Co. er i høj grad også et stykke Aalborghistorie, og i denne uge fejrer 120 medarbejdere, at det nu er 125 år siden, at Ferdinand Færch grundlagde egen tømrervirksomhed under navnet Ferd. Færch.

Dengang i 1892 var bilen først lige blevet opfundet. Plastic og andre kunstmaterialer eksisterede ikke, elektricitet var ikke almindeligt, og elektrisk håndværktøj var helt og aldeles ukendt.   

En institution – som arbejdsplads og som læreplads

Siden begyndelsen i 1892 er hundredvis af tømrersvende blevet udlært hos Færch & Co. Mange er blevet, men endnu flere er rejst videre til nye udfordringer. 

I dag, hvor byggebranchen i stigende grad efterlyser kvalificeret arbejdskraft, er det om muligt endnu vigtigere at tage ansvar for at udlære og uddanne fremtidens medarbejdere.

Det vil Færch & Co. gerne tage et ansvar for, og virksomheden har lige nu 20 lærlinge ansat. 

- Tømrerne er i lære her i 3 ½ år, så vi tager seks nye om året. Derudover udvikler vi både entrepriseledere og projektledere fra egne rækker, siger Søren Worup.

- Vi skal ikke mange årtier tilbage, før alting foregik ved håndkraft og vi havde et stort maskinværksted med ti mand. I dag køber vi jo vinduer og døre hos producenter og beskæftiger kun én specialist på snedkerværkstedet. Desuden har vi fået en masse moderne hjælpemidler som lifte og kraner, så medarbejderne bliver mindre belastede af tunge løft, fortæller Søren Worup.

Efter to år som projektchef blev han i 2010 udnævnt som administrerende direktør og kan se tilbage på seks begivenhedsrige år, hvor bemandingen næsten er tredoblet.

 Færch & Co. købte sidste år Solbjerg Tømrer- og Murerforretning ved Aarhus og er ikke længere ’blot’ et tømrerfirma, men et entreprenørfirma, der håndterer hoved- og totalentrepriser til over 100 mio. kroner.

Hvordan bygge- og anlægsbranchen ser ud om 125 år er umuligt at spå om. Men inden for den nærmeste fremtid ser Søren Worup en tendens til, at virksomhederne bliver større og mere professionaliserede.

Derudover kan han allerede nu konstatere, at det bliver en stor udfordring at skaffe kvalificeret arbejdskraft, og at medarbejderne stiller meget større krav til information og inddragelse end tidligere. Samtidig vil de tekniske muligheder udvikle sig:

- Selv om Færch & Co. er en traditionsrig virksomhed, er der ingen tvivl om, at vi har eksisteret i 125 år, fordi vi altid forsøger at være fremsynede. Inden for de næste år vil 3D-simuleringer af byggerier blive almindelige, spår Søren Worup.

Færch & Co.’s 125 års jubilæum markeres med en reception i afdelingen på Halkjærvej i Aalborg den 28. april samt en fest for medarbejderne dagen efter.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094