23948sdkhjf

Nye a-kasseregler på vej for selvstændige

Skønsmæssige vurderinger og komplicerede ophørsregler fjernes og fremover kan indtægter kombineres med deljob som lønmodtager
Det skal være mindre risikofyldt at starte og drive egen virksomhed. Og en af forhindringerne i form af et kompliceret regelsæt for, hvornår selvstændige kan få dagpenge, moderniseres nu.

Derfor har et bredt politisk flertal bestående af regeringen, Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti netop vedtaget at indføre helt nye dagpengeregler for de selvstændige.

En ny model, der skal sikre, at selvstændige i højere grad ligestilles med lønmodtagere, samtidigt med at retten til dagpenge og efterløn kan optjenes som en kombination af selvstændig virksomhed, lønarbejde og honorarer.

- Man kan virkelig tale om en reform, som vi hos DANA finder interessant og lovende. En fuldstændig ny formel i forhold til de selvstændige - mere retfærdige og forståelige regler og krav, og en mere nutidig tilgang til den enkeltes indkomstforhold, der jo ofte er sammensat af flere indkomstarter, lyder det fra Keith Fobian, administrerende direktør i a-kassen DANA, der i høj grad fokuserer på netop selvstændige.

Et opgør med opdeling
Også hos Ase, der med ca. 70.000 erhvervsdrivende som medlemmer er landets største a-kasse for selvstændige, hilses hovedprincippet i den nye dagpengereform, der blev aftalt på Christiansborg torsdag, velkomment:

- Der et opgør med den hidtidige forskelsbehandling og den skarpe opdeling mellem selvstændige og lønmodtagere, mener Karsten Mølgaard Jensen, administrerende direktør for Ase.

- Med det nye system øges gennemskueligheden og dermed retssikkerheden for den enkelte. Skønsmæssige vurderinger er væk, komplicerede ophørsregler forenkles og utidssvarende optjeningsprincipper for selvstændige afskaffes. Det har vi efterlyst i mange år. Nu er det endelig en realitet, siger han.

Ændring i arbejdskulturen
Hidtil har det været vanskeligt for selvstændige, iværksættere og freelancere at opnå samme dækning som lønmodtagere, hvis de mistede deres forsørgelsesgrundlag. Men fremover vil alle arbejdsindkomster kunne lægges sammen.

Og det er nødvendigt, fordi stadigt flere arbejder med en kombination af forskellige former for indkomstgrundlag:

- Faste job afløses af kontraktforhold, og særligt de unge veksler mellem flere arbejdsgivere og ansættelsesformer på samme tid. En virkelighed, der forstærkes af den teknologiske udvikling, siger Karsten Mølgaard Jensen fra Ase.

Væk med skøn bag vurdering
En central tanke i det nye system er, at alle arbejdsindkomster, som der er betalt skat af, skal kunne lægges sammen ved optjening af retten til dagpenge, og til beregning af satsen. Det er nyt, og det er man meget tilfredse med hos DANA:

- Dermed kan dagpengeret nemlig optjenes på grundlag af al indkomst inden for en periode på tre år. Det gør op med den tidligere skønsbaserede model, hvor man skulle sandsynliggøre at have udøvet selvstændig virksomhed på fuld tid i såkaldt ”væsentligt omfang” i mindst 52 uger inden for de seneste 3 år, forklarer Keith Fobian fra DANA.

Også hos LO er man tilfreds med at de nye regler bliver lettere at forstå for lønmodtagerne, fordi der så vidt muligt bygges på objektive kriterier frem for skønsmæssige vurderinger.

- Det vil betyde, at færre kommer i klemme i dagpengesystemet, fordi de ikke har forstået de komplicerede regler. Det er godt, fordi den tidligere forskelsbehandling ikke gav mening, siger næstformand i LO Ejner K. Holst om ændringerne.

Ophør af virksomhed
En del af reformen er også at det bliver lettere for selvstændige at dokumentere ophør af virksomheden, ligesom det bliver muligt at starte virksomhed på dagpenge og fortsætte med hobbyvirksomhed i dagpengeperioden.

Det er også et af de punkter, som begge arbejdsløshedskasser fremhæver som et væsentligt fremskridt.





Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094