23948sdkhjf

Trods mangel på arbejdskraft: Hver fjerde i byggeriet står i perioder uden job

Mens byggebranchen råber højt om mangel på kvalificeret arbejdskraft, går mange murere, tømrere og struktører arbejdsløse rundt i kortere perioder.

Hver fjerde ansatte i bygge- og anlægsbranchen stod uden arbejde i op mod en femtedel af året – set over en treårig periode i årene 2013-15. Det viser en ny stor analyse fra Danmarks Statistik over beskæftigelsesfrekvensen på det danske arbejdsmarked, skriver Ugebrevet A4.

På top 5 over brancher med ’næsten stabil beskæftigelse’ det vil sige beskæftigelse i 80-100 procent af den treårige periode – finder man fire branchegrupper inden for bygge og anlæg: "Murere og anden specialiseret bygge- og anlægsvirksomhed", "byggeentreprenører", "anlægsentreprenører" samt "bygningsfærdiggørelse".

De fire branchegrupper omfatter samlet set over 80.000 medarbejdere i bygge- og anlægsbranchen.

Får et indkomsttab
Det er især det omskiftelige danske vintervejr og de mange projektansættelser, som sender de ansatte i byggebranchen på kortere besøg i dagpengeland.

Men det har store konsekvenser for både medarbejderne og samfundet, påpeger Gunde Odgaard, sekretariatsleder i BAT-Kartellet, der repræsenterer ansatte i bygge- og anlægsbranchen.

- De ansatte får jo et indkomsttab, når de er ledige. De får ikke indbetalt til pension, når de er ledige, så det kommer til at ramme dem senere hen i livet. Staten vil jo være den helt store vinder ved at få flere i stabil beskæftigelse, fordi man ikke skal af med arbejdsløshedsunderstøttelse, siger Gunde Odgaard til Ugebrevet A4.

Direktør i Dansk Byggeri Lars Storr-Hansen peger på, at opsvinget i byggebranchen, og den begyndende mangel på faglært arbejdskraft, gør det endnu mere attraktivt for virksomhederne at holde gang i byggeriet året rundt og minimere ledighedsperioderne for de ansatte.

- Der er ingen, der har interesse i – hverken medarbejdere, virksomheden eller samfundet – at der skal være lange ledige perioder for medarbejderne. Der er virkelig rift om de gode håndværkere, som det ser ud i øjeblikket, og når vi kigger ind i fremtiden, hvor der er færre faglærte, giver det sig selv, at man vil udnytte ressourcerne fuldt ud. Der er simpelthen ikke råd til at lade være, siger Lars Storr Hansen til Ugebrevet A4.

Politikere skal minimere sæsonudsving
Men det er ikke kun virksomhederne, der har mulighed for at dreje på nogle knapper, så man højner den stabile beskæftigelse i byggebranchen. Det har politikerne også, mener Per Kongshøj Madsen, der er formand for Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) og professor emeritus ved Institut for Statskundskab på Aalborg Universitet.

- I den offentlige sektor kan man tænke over, om de offentlige investeringer med supersygehuse, renovering af sociale boligbyggerier og så videre bliver tilpasset nogenlunde fornuftigt, så man ikke laver for store rutchebaneture og sæsonudsving, siger Per Kongshøj Madsen til Ugebrevet A4.

Det er især omkring de kommunale bygge- og anlægsprojekter, at der er noget at hente, lyder det opbakkende fra Gunde Odgaard og BAT-Kartellet.

- Vi har i årevis snakket om, at det vil være smart med rullende udbudsomgange, så de offentlige udbud ikke er med til at forstærke sæsonudsvingene. Men sådan er det ikke i øjeblikket. Det klumper sammen på den måde, at kommunerne typisk vedtager deres budget i oktober-november. Så skal det sendes i udbud og afgives tilbud, og så kommer man tidligst i gang med arbejdet i april. Og så er vinteren jo gået, påpeger han.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094