23948sdkhjf

Håndværksmestre tvinges tilbage fra ferien

Må hjem bag skrivebordet, hvis de skal nå at få del i offentlige opgaver.
Ejerne af mindre virksomheder tvinges tilbage til computerskærmen under ferien, mener organisationen Dansk Erhverv.

Det offentlige sender nemlig stadigt for mange opgaver i udbud lige inden sommerferien for alvor sætter ind.

Og hvis virksomhederne vil forsøge at få del i opgaverne, tvinger det dem til at beregne udbudpriser, mens de fleste andre holder ferie, lyder kritikken.

Inden store dele af det offentlige stemplede ud og gik på ferie, blev der i gang sat 170 udbud. Det er et fald fra sidste år, hvor det offentlige nåede at igangsætte 195 udbud inden ferien, og viser at det offentlige er blevet bedre til at planlægge udbud, men at der er plads til forbedringer.

- Der er som udgangspunkt ikke noget galt i at offentliggøre udbud i sommerferien, så længe fristen tager hensyn til, at de fleste, både i det private og i det offentlige, holder ferie i skolernes sommerferie, siger Malene Jæpelt, der er politisk konsulent hos Dansk Erhverv.

Er blevet bedre
Men det offentlige er ifølge organisationen blevet bedre til at tage hensyn til sommerferien.

En undersøgelse fortaget af Dansk Erhverv viser nemlig, at af de 170 udbud, som det offentlige nåede at sætte i gang, inden de gik på sommerferie, havde 61 procent en hensigtsmæssig frist.

Dansk Erhverv anser en acceptabel frist for virksomhederne, som en frist der ligger minimum en uge efter, sommerferien er slut.

- Det er både sund fornuft og professionelt. I sidste ende handler det om at få de bedste tilbud og derigennem sikre, at vi får mest muligt for skattekronerne. Det sikrer god planlægning og passende frister, som gavner alle parter, også borgerne i sidste i ende, siger Malene Jæpelt.

Går glip af besparelser
Når udbuddene, der startes i sommerferien, har afleveringsfrister, som ligger inden sommerferien er slut eller i den første uge efter sommerferien tvinges de private virksomheder i arbejdstøjet, mens det offentlige holder fri.

- For virksomhederne betyder korte frister, at de kan få vanskeligt ved at få eksempelvis nøglemedarbejdere med ind over udarbejdelsen af tilbuddet, fordi de oftest holder ferie i skolernes sommerferieperiode. Og det resulterer altså i sidste ende desværre i dårligere tilbud til det offentlige, siger hun.

- Uforudsete hastesager, som man ikke planlægges kan selvfølgelig opstå. Hastesager kan forekomme. Men jeg har svært ved at forestille mig, at næsten 40 procent af alle udbud er hastesager. Der er plads til forbedringer. Man ved jo godt, hvornår supportaftaler for ens it systemer udløber og derfor skal fornyes. Man behøver heller ikke være synsk for at vide, at der nok bliver behov for snerydning til vinter, mener Malene Jæpelt.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078