23948sdkhjf

Hver anden østarbejdere er med i fagforening

Over halvdelen af de østarbejdere, der bosætter sig i længere tid, er medlem af en fagforening, men fire ud af ti vælger en gul fagforening
Siden østarbejderne begyndte at strømme ind over de danske grænser i 2004, har arbejdet med at organisere de mange nye østeuropæiske kolleger givet danske fagforeninger grå hår i hovedet.

Nu viser en ny afhandling fra Forskningscenter for Arbejdsmarkeds og Organisationsstudier, at 57 procent af de østarbejdere, der har været i Danmark i mindst fem år, er medlem af en fagforening.

Det nye studie viser dog også, at fire ud af ti østarbejdere vælger at blive medlem af en gul fagforening, og det vækker ikke glæde i 3F, skriver Avisen.dk.
- Vi er ikke tilfredse med, at så mange vælger en gul fagforening. Det bliver vi aldrig. Vi har en ambition om, at enhver lønmodtager finder det naturligt at være medlem af 3F, hvis man arbejder indenfor et af vores områder, siger forbundssekretær i 3F, Henning Overgaard, til Avisen.dk .

Han understreger dog, at han ikke finder den nye udvikling overraskende.

Gule fagforeninger er organisationer, hvor kontingentet typisk er lavere end i de organisationer, som har indgået overenskomster med arbejdsgiverne. Hos den gule fagforening Det Faglige Hus er man "godt tilfreds" med, at man er så populær blandt østeuropæiske arbejdere.

- Et medlemskab af en fagforening er jo også en vigtig del, når man vil integrere sig i et fremmed land, og samtidig er medlemskabet med til at sikre ordnede forhold på arbejdsmarkedet, skriver Johnny Nim, formand i Det Faglige Hus i et mailsvar til Avisen.dk.

Arbejdsmarkedsforsker og forfatter til den nye afhandling, Jonas Feldbo-Kolding, fremhæver to hovedårsager, der har betydning for, om østarbejdere vælger at lade sig organisere eller ej.

- Rigtig meget afhænger af, hvor mange der er organiseret på ens arbejdsplads i forvejen. Og så har det også stor betydning, om ens mand, kone, eller kæreste er medlem af en fagforening, siger Jonas Feldbo-Kolding.

Ifølge forskeren er der dog ikke nogen åbenlys forklaring på, hvorfor østarbejderne vælger 'gul frem for rød.'

Hos Det Faglige Hus er formand Johnny Nim dog ikke i tvivl om, at den ofte store prisforskel mellem de to typer fagforeninger er afgørende.
Afhandlingen fra FAOS er baseret på registerdata fra Danmarks Statistik samt kvalitative interviews med 1800 rumænske og polske arbejdere.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094