23948sdkhjf

Tiden går: 50 år med batteridrevet værktøj

Bosch Power Tools fejrer 50 års jubilæum med batteridrevne elværktøjer – og der er sket noget i de fem årtier
For 50 år siden – i 1969 - sendte Bosch Power Tools sine to første batteridrevne elværktøjer på markedet – en hækkeklipper og en boremaskine. Blygel-batteriet vejede 5,5 kg, skulle bæres over skulderen og kunne levere strøm i én time, hvilket svarede til klipning af ca. 20 meter hæk. Men vigtigst af alt; grundstenen til de batteridrevne elværktøjer var lagt. Også selvom der skulle går en del år, før batterikapaciteten var på højde med maskinerne på ledning

- Det har altid været vores ambition at skabe de mest kompakte og effektive batterier på markedet for at – på sigt – kunne erstatte ledninger med batterier i vores værktøj, siger Henk Becker, direktør i Robert Bosch Power Tools.
- Det er innovation, som driver vores forretning fremad. Udgangspunktet er 50 års batterierfaring, men vi udvikler hele tiden vores batterisystemer, så de lever op til brugernes stigende behov, siger Henk Becker.

Og innovation var også udgangspunktet, da Bosch i 1974 introducerede sin første græsklipper, som samtidig var den første på markedet med indbygget batteri. Og med en klippebredde på beskedne 80 mm.

Bosch introducerede her en ny batteritype – et tørbatteri med fire nikkel-cadmium-celler. Det gav stor energitæthed og en levetid på ca. 45 min. Brugerne tog godt imod de nye værktøjer, og herfra tog produktionen af de batteridrevne enheder for alvor fart.

Voldsom udvikling
I 1984 lancerede Bosch verdens første batteridrevne borehammer til professionelle håndværkere, GBH 24 V, der nu ikke længere behøvede være tæt på en stikkontakt. Det var især en fordel for stilladsarbejdere og elektrikere, som arbejder højt oppe. Det nye tørbatteri havde 20 nikkel-cadmium-celler med bedre energiudnyttelse og en fleksibilitet, som gjorde håndværkernes hverdag lettere.
I 1998 så en ny serie af batteridrevne skruemaskiner dagens lys. Der var tale om to modeller med 12 volt og 14,4 volt med en ny batteritype, nikkel-metalhydrid, som var lettere og mere kompakt, og som samtidig havde større kapacitet. Det nye batteri fyldte en tredjedel mindre og var 20 pct. lettere.

I 2003 kom verdens første elværktøj med lithium-ion-batteri, skruemaskinen IXO, som for alvor revolutionerede markedet. IXO er faktisk gået hen og blevet verdens mest populære elværktøj og er i dag solgt i mere end 18 mio. eksemplarer. Takket være lithium-ion-teknologien, som man dengang kun kendte fra mobiltelefoner, behøvede man ikke længere bekymre sig om afladning og memory-effekt. Battericellerne vejede kun ca. 300 g og var op til 40 pct. lettere end nikkel-cadmium-celler.

ProCORE 18V-serien
I 2018 tog Bosch en ny celletype i brug, da man lancerede batteriserien ProCORE 18V, baseret på 21700-cellen, som giver højere kapacitet og flere ampere og dermed en bedre brugeroplevelse.

Serien består af batterier med 4,0 Ah, 8,0 Ah og 12,0 Ah og værktøjet i serien spænder fra de mindre til de mest krævende arbejdsopgaver – for eksempel borehammere, vinkelslibere og rundsave. ProCORE 18V-serien benytter varmeafledende CoolPack 2.0-teknologi, som giver lang levetid, fordi håndværkeren kan udføre længerevarende opgaver, da varmen fra batteriet ledes bort.

Huset og de indvendige køleelementer omkring hver enkelt celle er fremstillet af tætsluttende polyethylen med en større overflade. Og da batteriet ikke har mellemrum, sikres en bedre varmeafledning. Desuden giver de forbedrede kobbercelleforbindelser lavere modstand og dermed højere ydelse.

Og udviklingen fortsætter med rivende fart. Hvordan man det ser ud om yderligere 50 år?

Artiklen er en del af temaet Værktøjstest.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109