23948sdkhjf

Undgå skader: Sådan udformer du sålbænken korrekt, mester !

Det kan medføre skader, opfugtning og misfarvning på det underliggende murværk, hvis vinduets sålbænk, f.eks. ved afslutningen mod sidefalsen, ikke er udformet korrekt
Det er vigtigt, at en sålbænk er udformet korrekt i forhold til materialernes bevægelser - især ved afslutningen mod sidefalsen - samt at der er taget hensyn til fremspring og fald. Er den udført korrekt, kan sålbænken udfylde sin primære funktion: At opsamle og bortlede vand fra ovenliggende flader som f.eks. vinduespartier, så det ledes fri af bygningen.

- Derved undgår man opfugtning af murværket, der kan føre til frostskadede sten og fuger, ligesom man undgår udkrystalliserede salte og alge- og mosvækst, der misfarver murværket, forklarer Susanne Pouline Svendsen, direktør i Fonden BYG-ERFA, der netop har udgivet erfaringsbladet "Sålbænke i Murværk"

Skadeforebyggelse, projektering og udførelse
BYG-ERFA udgiver flere gange om året erfaringsblade med valideret viden og byggeteknisk korrekte løsninger, der er baseret på praktiske erfaringer fra byggebranchen. Erfaringsbladene er forfattet af eksterne eksperter og valideret af BYG-ERFAs interne ekspertpanel, Teknikergruppen. Erfaringsbladene er en del af alment teknisk fælleseje.

- Erfaringsbladet ”Sålbænke i murværk” rummer mange specifikationer om sålbænke i forskellige materialer og deres bevægelser i forhold til temperatursvingninger, krav til fremspring, fald og typiske skader”, forklarer Susanne Pouline Svendsen og fortsætter:

- Blandt andet angiver erfaringsbladet, at hældningen på en sålbænks overside skal være mindst 15 % (1:7), samt at sålbænke skal have mindst 30 mm fremspring ud over det underliggende murværk, så vand kan dryppe af uden for murens plan. Sålbænke bør desuden være indmuret 30-50 mm i sidefalsen eller alternativt være udformet, så vand ikke kan løbe ud over sålbænkens ender.

Skader er kostbare – byg rigtigt fra begyndelsen
Det er også vigtigt, at sålbænkene bliver udformet, så de kan optage de bevægelser, der opstår på grund af facade-materialernes forskellige temperaturbetingede bevægelser, angiver erfaringsbladet.

- Sålbænke med uhensigtsmæssig udformning eller en indbygning, der ikke tager højde for materialernes forskellige egenskaber, kan medføre mange forskellige skader. For eksempel kan mørtelfuger og sten under sålbænken misfarves og nedbrydes, hulmursisoleringen kan gennemvædes af regnvand og medføre opfugtning og vandskader i de underliggende bygningsdele, indvendige vægoverflader under vinduerne kan misfarves og nedbrydes af fugt samt meget mere.
Derfor er korrekt udførte sålbænke afgørende for at bevare et sundt hus - og en god ide at udføre rigtigt fra begyndelsen, siger Susanne Pouline Svendsen.


Få hele overblikket over krav til sålbænke i murværk
Læs mere uddybende om ovenstående samt om vedligehold og reparation, skadesforebyggelse, projektering og udførelse, og se billeder af korrekte og forkerte løsninger i erfaringsbladet ”Sålbænke i murværk” her

Helt kort: Sålbænke af forskellige materialerke

Metal
Metalsålbænke kan udføres af zink-, kobber-, stål- eller aluminiumplader. På grund af temperaturbevægelser og efterfølgende risiko for udbuling og brud i pladerne frarådes det at udføre metalsålbænke i sammenhængende længder over 1,5 m. Læs flere specifikationer i erfaringsbladet.

Naturskifer og andre pladesålbænke
Naturskiferplader til sålbænke skal have et lavt indhold af svovlkis og lermineraler for at undgå, at der opstår rustpletter og for at sikre frostfasthed. Derfor skal der foretages en kritisk visuel udvælgelse og modtagekontrol. Det anbefales desuden at anvende mindst 15 mm tykke plader af højst 1,85 m længde. Læs flere specifikationer i erfaringsbladet.


Fonden BYG-ERFA
• Fonden BYG-ERFA indsamler, bearbejder og formidler byggetekniske erfaringer fra byggeriets praksis og forskning.
• BYG-ERFAs erfaringsblade er en del af "alment teknisk fælleseje". De er forfattet af eksterne eksperter og kvalitetssikret og valideret af BYG-ERFAs Teknikergruppe, der består af 9 eksterne eksperter fra forskning og praksis.
• BYG-ERFA har siden 1977 virket efter retningslinjer udstukket af: Molio, Byggeskadefonden, BvB - Byggeskadefonden vedrørende Bygningsfornyelse, Erhvervsstyrelsen, Forsikring & Pension, Institut for Byggeri, By og Miljø, Aalborg Universitet, BUILD, og Teknologisk Institut.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.064