23948sdkhjf

Skal du med i rummet: Fremtidens astronaut skal være håndværker

To danske arkitekter fra SAGA Space Architects har over en periode på fire måneder testet en kubeformet rumkonstruktion, som på sigt skal benyttes i rummet.

Når man engang skal etablere en koloni på Månen, er det ifølge arkitekterne Sebastian Aristotelis og Karl-Johan Sørensen, SAGA Space Architects, helt afgørende, at de folk, man sender afsted, har stærke håndværksmæssige kompetencer:

 - Det er vigtigt, at fremtidens astronaut også er en dygtig håndværker. Når man engang skal sende mennesker ud i rummet for at starte en koloni, skal man betragte det som en stamme sammensat af forskellige kompetencer. Det er dog helt centralt at have folk med, som også kan agere håndværkere. Én ting er, at habitatet skal bygges op og installeres, men en anden er, at man på sigt skal kunne klare sig selv, og det kræver nogle dygtige håndværkere. Der er hele tiden ting, som skal fikses, og der er ikke noget alternativ til at gøre det selv, siger han.

Sebastian Aristotelis og Karl-Johan Sørensen, er netop hjemvendt efter et længere ophold i det nordlige Grønland. Her har de to arkitekter fra SAGA Space Architects over en periode på fire måneder testet en kubeformet rumkonstruktion, som på sigt skal benyttes i rummet. Samtidig har de blandt andet testet akku-værktøj i det ekstreme miljømed kuldegrader ned til minus 28.

Arkitekterne har en vision om at gøre det muligt for mennesker at bo og leve i rummet. Derfor forsker de i at konstruere rumhabitater, som de tester i ekstreme miljøer, der minder om det, man bl.a. finder på månen.

Værktøjet er næsten klar til Månen

Adspurgt, hvad der skal til for, at værktøjet, som blev stillet til rådighed af Bosch, kan benyttes i rummet, siger Sebastian Aristotelis, at fremtiden er tættere på end forventet:

 - Der skal færre ændringer til, end hvad man måtte tro. Hvis man kigger helt teknisk på det, kan der være en udfordring i forhold til overophedning, fordi der på Månen er et konstant vakuum. Det gør, at motorerne ikke kan komme af med varmen, så det ville man skulle finde en løsning på. Og så skal batterierne kunne holde til kulden over længere tid, men i bund og grund er der ikke langt til, at man kan tage det nuværende værktøj med ud i rummet, siger han og præciserer, at det kun gælder uden for habitatet. Indenfor kan værktøjet bruges, som det er.

 Oprindeligt er den batteridrevne boremaskine rent faktisk også opfundet til astronauter. Den blev i sin tid udviklet i samarbejde med NASA, da man i begyndelsen af 1960’erne startede Apollo-programmet for at sende de første mennesker på Månen.

 Netop nu arbejder SAGA Space Architects bl.a. på et habitat til undervisning og forskning i bjergene i Schweiz samt et projekt omkring 3D-print af boliger, som er en teknologi, man på sigt har planer om at anvende på Månen og Mars.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094