23948sdkhjf

Varmepumper kan give massive besparelser i store bygninger

Brødrene Dahl og varmepumpespecialisten Cronborg går i offensiven for at udbrede brugen af varmepumper i store bygninger. Industrien, landbruget og offentlige bygninger kan opnå massive besparelser på varmeregningen ved at supplere eksisterende anlæg med varmepumper.

Varmepumper forbindes ofte med énfamiliehuse. Men også store industribygninger, landbruget og offentlige anlæg som f.eks. svømme- og idrætshaller kan opnå store økonomiske og miljømæssige fordele med teknologien. Det sætter Danmarks største VVS-grossist Brødrene Dahl og varmepumpespecialisten Cronborg nu fuldt fokus på. De to virksomheder stiller sig i spidsen for en udrulning af varmepumper i store bygninger.

-Der er et enormt potentiale på dette område. Energistyrelsen har screenet markedet og identificeret et stort forbrug af energi i landbrug og fremstillingsvirksomheder. Mange steder har man en gas- eller oliekedel stående, og her kan man med fordel erstatte en meget stor del af opvarmningen med en varmepumpe. Potentielt taler vi om et marked på 6-7 mia. kr., og her taler vi udelukkende industrivirksomheder og landbrug.

Dertil kommer svømme- og idrætshaller, som også kan høste en økonomisk gevinst ved at investere i en varmepumpe, siger Lars Pedersen, salgschef for klima i Brødrene Dahl. Han står i spidsen for det korps af klimasælgere, Brødrene Dahl har dedikeret til opgaven. Ud over markedskontakt og rådgivning står Brødrene Dahl også for at gennemføre de økonomiske beregninger i hver enkelt sag.

Garanti for tilbagebetalingstid

Brødrene Dahls og Cronborgs beregninger viser, at virksomheder kan tjene investeringen i en varmepumpe hjem i løbet af 2-4 år, og de er så sikre i deres sag, at de giver garanti for, at tilbagebetalingstiden holder. Cronborg har allerede installeret varmepumper i en stribe industrivirksomheder, som har tjent investeringen hjem på omkring 3 år og opnået årlige økonomiske besparelser på mellem 100.000 og 200.000 kr.

- Vi får rigtig mange henvendelser fra installatører, som er interesserede i at høre om løsningen, fordi de har potentielle kunder til den. Installatørerne kan se en mulighed for at opbygge et nyt forretningsområde på dette felt, og det vil vi gerne hjælpe med, siger Lars Pedersen.

Cronborg har udviklet den særlige varmepumpeserie, som er beregnet til bygninger på over 600 kvm og hvor varmebehovet typisk ligger på 63.000 kWh/år eller mere. En barriere for at installere varmepumper i store bygninger har hidtil været varmepumpernes kapacitet. Installation af mindre varmepumper i serie er ikke optimalt, da installationen bliver kompliceret og den gode økonomi går tabt.

- Med Cronborgs varmepumper kan en stor bygning få dækket størstedelen af sit varmebehov, og kun supplere med gas- eller oliekedlen, når det er rigtig koldt. Varmepumperne udnytter solens gratis energi og trækker varmen ud af udeluften, også i koldt vejr. Varmen omsættes til vandet i bygningens varmesystem og varmepumperne kan således levere både rumvarme, varme til ventilationsanlæg og varmt badevand. Det er både økonomisk og klimamæssigt en win-win for alle med store bygninger, siger Lars Pedersen.

tøtte
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078