23948sdkhjf

Skolerenovering med specialbygget trækvogn

16 kæmpekasser og en specialbygget trækvogn var med til at holde undervisningen kørende, mens Sortedamskolen på Nørrebro i København blev renoveret
Det kræver stor præcision, når en tre meter bred kasse skal transporteres af en cykelsti, der ikke er meget bredere. Så det var med tungen lige i munden, da monteringsholdet fra Cramo Adapteo mødte op på Sortedamskolen i København med 16 monteringsklare moduler, der skulle blive til otte nye klasselokaler til skolen.

Cramo Adapteo er specialiseret i at levere pavilloner til midlertidige lokaler til for eksempel genhusning, men opgaven på Sortedamskolen krævede ekstra god forberedelse for montørerne.

- Der hvor skolen ligger ved søerne midt i København, var der simpelthen ikke plads til at vi kunne komme ind med en blokvogn med modulerne ovenpå, som vi plejer. Så dette projekt har krævet ekstra planlægning, fortæller Ole Henriksen, der er salgs og projektkoordinator i Cramo Adapteo.

- Der var en spændende udfordring at få vores moduler ind et sted, hvor der reelt ikke er plads. Vi kunne selvfølgelig løfte dem ind over skolens bygning med en kran, men det ville blive en dyr løsning, fortæller Ole Henriksen.

Specialbygget trækvogn

Det endte med, at det var det transportfirma, Cramo Adapteo bruger, der fandt en løsning.

- Sammen med vores vognmand fra Tvis Vognmandsforretning har vi været ude ved skolen og se forholdene an og måle op for at finde ud af, hvordan vi kunne løse opgaven. Der går en cykelsti langs Sortedamssøen, og den kunne vi bruge som transportvej, men dels var vi ikke sikre på, at den kunne holde til en blokvogn med et syv et halvt tons tungt modul oven på, og dels står der en række træer langs stien, som vi helst ikke måtte beskadige, fortæller Ole Henriksen.

Det blev Tvis Vognmandsforretning, der fandt løsningen.

- Vores vognmand byggede simpelthen en trækvogn, som kunne transportere modulerne det sidste stykke om til skolegården, fortæller Ole Henriksen.

Vognen er præcis lige så bred som det modul, den skal transportere, og den består af en ramme, fire hjul og en trækstand. Og så bliver den trukket af en gummiged.

Brug for nye lokaler

Sortedamskolen ligger på to lokationer på Nørrebro, dels på Ryesgade, hvor indskolingsbørnene går og dels på Sortedams Dosseringen, hvor hovedskolen ligger. Og begge afdelinger skal gennemgå en større renovering, og det kræver, at eleverne flyttes til andre lokaler imens.

I første omgang er det de yngste elever, der må flytte ud, mens bygningen på Ryesgade bliver renoveret. Københavns Kommune, som skolen hører under, har derfor bestilt en midlertidig lokaleløsning hos Cramo Adapteo, som nu har sat 16 moduler op i skolens gård. Modulerne et blevet til otte klasselokaler, i alt 570 kvm.. Lokalerne er leveret komplette med gulve, lofter og otte vinduer i hver. Derudover har hvert klasselokale sit eget udluftningssystem, som giver godt indeklima, når 25 elever er samlet til undervisning.

Hvert af de færdige moduler er blevet fragtet til Nørrebro fra Cramo Adapteos lager i Glostrup. I skolegårdene er de blevet forsynet med trappetårne, så det fungerer som en rigtig bygning. De midlertidige lokaler skal huse skolebørn i omkring et år, ind til renoveringen af de gamle bygninger er færdig, og eleverne kan flytte tilbage til skolen. Til næste sommer bliver modulerne så fjernet igen – formentlig med samme trækvogn.

Sikkerheden skal altid være i orden

Salgs- og projektleder Ole Henriksen er godt tilfreds med, at projektet er lykkes og hele hans teams håndtering af udfordringerne.

- Udover selve transporten var det også en udfordring at fragte modulerne på en cykelsti. Stien langs Sortedamssøen er meget trafikeret, og selvom vores arrangement måske bare lignede en kasse på en trækvogn, så vejer modulet alene næsten otte tons, og vi går aldrig på kompromis med sikkerheden. Så vi havde hele tiden en gruppe medarbejdere til at følge trækvognen på cykelstien, og sørge for, at cykler og gående var på forsvarlig afstand, siger Ole Henriksen.

Og det at et projekt, der ellers lignede en umulighed er blevet løst til alles tilfredshed, vækker glæde hos Cramo Adapteo.

- Det viser jo, at meget kan lade sig gøre bare man tænker lidt utraditionelt, fremhæver Ole Henriksen.

tøtte
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.297