23948sdkhjf

Lærlinge skal ikke møde op i badesandaler

Over 10.000 unge går efter sommerferien i gang med en teknisk erhvervsuddannelse. De, der skal arbejde på værksted, må selv sørge for sikkerhedssko
Efter sommerferien sætter flere end 10.000 unge foden indenfor på en af landets tekniske skoler for at gå i gang med en teknisk erhvervsuddannelse. De fleste kommer direkte fra folkeskolen eller gymnasiet og har kun ganske lidt eller slet ingen erfaring med at arbejde på et værksted, og hvordan de undgår at komme til skade.

På en række af de tekniske erhvervsuddannelser er der krav om, at eleverne bruger sikkerhedsfodtøj, som de selv skal anskaffe for første skoledag.

- Hen over sommeren bliver vi og vores forhandlere derfor kontaktet af mange unge eller deres forældre, som vil vide, hvilket fodtøj der passer bedst til uddannelsen, siger Finn Fogtmann, direktør i Bjerregaard Sikkerhed A/S, som forhandler sikkerhedsfodtøj fra bl.a. Arbesko, Bata, Grisport og Terra.

- I dag ligner sikkerhedssko jo næsten en hver anden sko. Du kan få sandaler og vinterstøvler og alt derimellem. De unge vil gerne have noget, der ligner de sko, de går med til hverdag. Det kan godt være, at mor tror, at sikkerhedssko skal være store, tunge og med et solidt lag jern i snuden. Sådan er virkeligheden ikke mere. I dag er dine fødder fuldt beskyttet med en let sneakers-agtig sko.

Du kan sagtens passe på dine fødder og stadig se smart ud med en sikkerhedssko, der er behagelig at have på hele dagen, fastslår Finn Fogtmann.

Drop badesandalerne

Roskilde Tekniske Skole har i gennemsnit 3.500 elever pr. dag og er dermed en af landets største skoler inden for teknisk erhvervsuddannelse. Efter sommerferien begynder mere end 1.000 nye elever på en af skolens uddannelser.

- Værksteder er farlige arbejdspladser, og vi gør på forhånd en del ud af at informere eleverne om, hvordan de passer på sig selv og deres kammerater. Grundlæggende er det deres eget ansvar at sørge for sikkerhedssko. Det er et krav, at de bruger sikkerhedssko, når de er på værkstederne. Ellers sender vi dem hjem. Eleverne på vores grønne uddannelser skal foruden sikkerhedsfodtøj også benytte skærebukser, hvis de arbejder med motorsav, oplyser direktør Jesper Østrup, Roskilde Tekniske Skole.

Nye elever i Roskilde inviteres enten til en personlig samtale eller får tilsendt materiale, hvor skolen blandt andet forklarer, hvad den kræver af sikkerhedsudstyr.

- Det kan godt blive halvdyrt, hvis du både skal købe sko, men det er et must på vores værkstedsfag, siger Jesper Østrup. De nye elever er typisk 15-16 år og har aldrig været på et værksted. Derfor er vi nødt til at være oppe på dupperne fra start af. Det dur altså ikke, at du stiler op i et par kanvassko eller et par badesandaler.

På skolens skovbrugslinje skal eleverne desuden bruge skærebukser, hjelm og handsker, så det er en ganske stor udskrivning. De kan dog i nogle tilfælde låne udstyret af skolen.

Unge er særligt udsatte

Ifølge Arbejdstilsynet har antallet af anmeldte arbejdsulykker på erhvervsskoler svinget mellem 219 og 310 i de seneste seks år. Tallene omfatter både lærere og elever. For elevers vedkommende skal en ulykke kun anmeldes, hvis den sker i forbindelse med brug af tekniske hjælpemidler, for eksempel værktøj og maskiner. Falder en elev ned af en trappe, bliver det altså ikke registreret som en arbejdsulykke. Af de arbejdsulykker, der blev anmeldt fra erhvervsskolerne i 2012, angik 165 ansatte på skolerne, mens 105 var unge under uddannelse.

Generelt er unge mere udsatte for arbejdsulykker. Især gruppen 18-24 år er i risikogruppen. Her har mændene 40 pct. større risiko for at komme ud for en arbejdsulykke og kvinderne hele 80 % i forhold til gennemsnittet, viser en undersøgelse udført af Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø.

tøtte
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125