23948sdkhjf

Arkitektonisk nytænkning på gammel gasværksgrund

Ved Østre Gasværk i København er der opført en ny daginstitution, hvor der er kræset for detaljerne. Udover at være bæredygtigt efter alle kunstens regler understøtter byggeriet grundens historie og spiller samtidig op til leg og fantasi gennem et kreativt og foranderligt facadeudtryk
Med et stigende børnetal i Københavns Kommune har der i flere år været pres på institutionspladserne i flere bydele. Så det var med stor begejstring, at forældre og medarbejdere i foråret endelig kunne tage en ny daginstitution i Sionsgade på Østerbro i brug. Og så er det ikke bare en tilfældig institutionsbygning, der er opført. Der er kræset for detaljerne overalt.

Institutionens placering på den tidligere gasværksgrund, der forsynede Østerbro med gas fra 1878 til 1967, har i planlægningen været et ønske at få udtrykt i institutionens bygningskoncept.

- Hele idéen bag børnehusets runde form har relation til opførelsen på Østre Gasværk-grunden. Byggeriet fungerer derfor som en storyteller og et historisk aftryk fra fortiden, fortæller Palle Lindgaard fra arkitektfirmaet Nøhr & Sigsgaard, der vandt konkurrencen om den nye daginstitution, og som sammen med Enemærke & Pedersen har udarbejdet byggeprojektet.

Bymotiver og grøn tankegang visualiseres

Børnehusets 3.200 kvm. byder på en række arkitektoniske motiver, der visuelt og praktisk kombinerer en grøn bæredygtig tankegang med et kreativt og foranderligt facadeudtryk.

- Den udvendige facade fortolkes som en Østerbro boligkarré med kendte bymotiver som karnapper, opholdsaltaner, portgennemgange og en markant underetage, der gives en grøn bearbejdning fortæller Palle Lindgaard.

Ved den indvendige facade, der omkranser det indre gårdrum omkring børnehusets mange fællesfunktioner, findes inspirationen fra det historiske runde gasbeholdermotiv bestående af stålkonstruktioner og stålwirer, som danner baggrund for et grønt og beskyttende gårdmiljø.

- Det er meningen, at blåregn og andre slyngplanter skal vokse op og give bygningen en skiftede karakter over året, som passer til den bæredygtige tankegang, der ligger bag byggeriet, fortæller Palle Lindgaard.

Belysningen understøtter arkitekturen

Med de mange tanker omkring institutionens facader var det en udfordring at finde belysning, der gik i spænd med den arkitektoniske udformning og de grønne visioner. Der er mange produkter i spændende design, men det samtidige krav til lavt energiforbrug og god oplysning for at skabe trygge afgangs- og ankomstsituationer, indsnævrede mulighederne på markedet.

Løsningen fandt man hos belysningsvirksomheden Flash Light A/S i Karlslunde, der både er erfarne i lavenergibelysning og meget bevidste om såvel funktionalitet som design i de produkter, virksomheden tilbyder.

- Sammen med Flash Lights konsulenter udvalgte vi modellen Tosca, der med sit enkle og cirkulære design passer godt til bygningens form og er med til at give institutionen visuelle look en ekstra dimension. Med et energiforbrug på 50.000 timer lever den samtidig op til kravet om et lavt energiforbrug, fortæller Vagn Hansen fra Wicotec Kirkebjerg A/S, der som el-installatør har udført opgaven med Lemvigh-Müller som grossist.

Salgskonsulent Stine Wrist fra Lemvigh-Müller supplerer:

- Den klassiske silhuet og lange levetid og ikke mindst dét, at Tosca kan leveres lakeret efter eget farvevalg, var afgørende for valget om at anvende Tosca som udendørsbelysning i institutionen, understreger hun.

Overfladen er afgørende

Ved opførelse af institutionen blev udendørslampen således leveret i samme farve som bygningen for at integrere lampen som en del af institutionens arkitektur.

- Det er altid svært at matche samme glans, når overfladen er forskellig. I Sionsgade var bygningen i grov beton, mens udendørslampen havde en glat overflade. Det gav en minimal forskel i forhold til glans, men som integreres rigtig flot i bygningens stil, slutter Vagn Hansen, der har fundet det udfordrende og spændende at arbejde sammen med de visionære arkitekter fra Nøhr og Sigsgaard på opgaven med Børnehuset Østre Gasværk.

tøtte
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.127