23948sdkhjf

Holstebro Kommune er stolt af arbejdsklausuler

Holstebro Kommune har kigget nærmere på resultaterne fra Dansk Byggeris analyse af kommunens erhvervs- og byggevenlighed. Borgmester H.C. Østerby undrer sig meget over, at kommunens politik omkring arbejdsklausuler trækker erhvervsvenligheden nedad i undersøgelsen
- Det ser ud som om, at Holstebro Kommune i Dansk Byggeris analyse af erhvervsvenligheden bliver straffet for bl.a. at have arbejdsklausuler, der stiller krav om egnsbestemt gennemsnitsløn, og endnu mere fordi vi følger op på dem. Det forstår jeg simpelthen ikke skulle være en så stor en ulempe for byggeriet, siger borgmester H.C. Østerby, og tilføjer:

- Hvis det skal være på den måde, er jeg faktisk stolt over, at vi ikke ligger nummer et.

Borgmesteren og kommunens embedsmænd har dykket ned bag tallene i Dansk Byggeris undersøgelse af erhvervs- og byggevenlige kommuner i 2014, for at finde årsager til Holstebros tilbagegang fra en 3. til en 5. plads. Blandt de fire mest iøjnefaldende resultater, der trækker i den forkerte retning, handler to af dem om arbejdsklausuler i kommunens udbudspolitik.

Det er "Arbejdsklausuler" og det nye parameter "Kontrol af arbejdsklausuler". Jo mindre brug af arbejdsklausuler, des bedre er kommunerne placeret, skriver Dansk Byggeri i rapporten, hvor det også er tydeligt, at de foretrækker så få kontrolforanstaltninger som muligt.

Paradoksal stræben efter erhvervsvenlighed

- Vi går op i at ligge i toppen af disse typer undersøgelser, for det er med til at skærpe vores fokus, og kan hjælpe os til at blive klogere og bedre. Men vi vil ikke fjerne arbejdsklausulerne eller lade være med at følge op på dem for at score højere i undersøgelsen, siger H.C. Østerby.

- Byggeriet og håndværkerne har været hårdt ramt i en del år, og de sociale klausuler, vi har indført som CSR-kommune, går ikke ud over erhvervsvenligheden – tværtimod. De sikrer for eksempel overenskomstmæssig løn til gavn for virksomhederne, der dermed undgår at bliver presset med løndumping udefra.

- Jeg havde for nyligt morgenmøde med de lokale repræsentanter for arbejdsmarkedets parter, og alle var tilfredse med, at vi i kommunens udbud har arbejdsklausuler, der for eksempel sikrer dem mod unfair konkurrence. Derfor giver det ingen mening, at en anerkendt arbejdsklausul i en kommunes udbudspolitik automatisk giver dumpekarakter i Dansk Byggeris undersøgelse af erhvervs- og byggevenligheden, understreger H.C. Østerby.

Holstebro Kommune stiller krav om, at leverandøren forpligtiger sig til at sikre de ansatte løn- og ansættelsesforhold, der ikke er mindre gunstige end dem, der gælder på den egn, hvor arbejdet udføres – jf. ILO konvention nr. 94. Det gælder både leverandøren og eventuelle underleverandører, der beskæftiger ansatte i Danmark med henblik på opgavens udførelse.

tøtte

Se listen over kommunernes erhvervsvenlighed her. Højdespringere og dykkere
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.392