23948sdkhjf

PORTRÆT: "Stabilitetens vogter" bliver ny EU-præsident

Donald Tusk er kendt som en dygtig politiker, der har formået at styre Polen gennem den økonomiske krise.
Den tilbageholdende Donald Tusk er langtfra kendt for sin farverige udstråling eller forførende talegaver. Men han har vist sig som en dygtig politisk håndværker, der førte Polen godt igennem den økonomiske krise.

Nu er Polens nuværende borgerlige premierminister nomineret til at være formand for Det Europæiske Råd, populært kaldet EU-præsident.

Det blev besluttet på EU-topmødet i Bruxelles lørdag aften og var kulminationen på en lang politisk rejse for den 57-årige Tusk.

Han startede i studenterpolitik, og var i 1980'erne en ledende skikkelse i en periode, der bød på store omvæltninger i polsk politik frem mod murens fald i 1989.

Tusk er uddannet historier, hvor han skrev speciale om den polske frihedshelt Józef Pilsudski, og selv var Tusk aktiv i Solidaritetsbevægelsen.

Efter eget udsagn er han en meget stædig mand. I ni år arbejdede han som maler, fordi han ikke kunne få job.

Efter kommunismens sammenbrud i Østeuropa og på et tidspunkt, hvor man skulle indføre markedsøkonomi, blev han formand for partiet Liberaldemokratisk Kongres, som han også var med til at stifte. I 2001 dannede han det erhvervsvenlige parti Borgerplatformen.

Tusk tabte præsidentvalget i 2005 til den nationalkonservative Lech Kaczynski, men i 2007 sejrede Tusk ved parlamentsvalget i kampen mod den anden Kaczynski-tvilling, Jaroslaw Kaczynskis, Lov- og Retfærdighedsparti.

Borgerplatformen førte Polen nogenlunde gennem den globale finanskrise i 2008-2009 og har forstærket Polens rolle i EU. I modsætning til samtlige andre EU-lande formåede den polske økonomi at undgå en recession under finanskrisen.

Under valgkampen til valget i 2011 kaldte Tusk kaldt sig selv og sin midterkoalition for "stabilitetens vogter". Borgerplatformen vandt endnu en gang magten. Dermed blev Tusk den første regeringsleder, der er blevet genvalgt i Polen efter kommunismens fald.

Polen har i modsætning til en række andre EU-lande ikke de store gældsproblemer, men Tusk har siden brugt mange kræfter på at rette op på stort budgetunderskuddet og kæmpet mod en stor arbejdsløshed især blandt de unge.

Modsat de nationalistiske Kaczynski-brødrene har Tusk ført en EU-venlig politik, og han har formået at få et glimrende forhold til Angela Merkel, efter at forgængerne var kommet med stærke tysklandsfjendtlige markeringer.

I den seneste tid har hemmelige lydoptagelser med kompromitterende udtalelser fra ministre dog sat regeringen under pres.

Donald Tusk klarede sig for kort tid siden igennem en tillidsafstemning i parlamentet, men i meningsmålinger står Borgerplatformen til at få færre stemmer end det nationalkonservative oppositionsparti.

/ritzau/
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063