23948sdkhjf

Bæredygtighedsambitioner uden højdeskræk

Selv om Eurotag er en mindre spiller i dansk byggeri, er tagpapleverandørens grønne ambitioner skyhøje. Og med Derbigum, der er verdens eneste Cradle to Cradle-certificerede tagpapprodukt, har Eurotag formået at omsætte visionerne for bæredygtigt byggeri til konkret handling
For Eurotag Danmark rager de bæredygtige ambitioner langt højere op end de tage, som leverandøren dagligt udarbejder løsninger til i form af de bæredygtige tagmembraner, der går under navnet Derbigum. Ifølge den grønne tagpapleverandør er bæredygtighed i form af såkaldt ’cirkulær økonomi’ baseret på Cradle to Cradle-tankegangen således en profitabel forretningsmodel, hvis potentiale endnu kun så småt er ved at blive udfoldet.

Eurotag ser derfor frem til et par aktive dage i miljøets tegn, når Building Green slår dørene op d. 29.-30. oktober i Forum.

Forretningsmodeller uden spild

- Vi har gennem flere årtier satset målrettet på at udvikle vores grønne profil, og senest har vi implementeret Cradle to Cradle i alle led af vores forretning. Det betyder kort fortalt, at alle materialer recirkuleres ligesom i naturens eget kredsløb, så intet går til spilde eller smides væk. Materialernes cyklus går på den måde fra ’vugge til vugge’ i stedet for fra ’vugge til grav’, forklarer direktør Peter Kranz og fortsætter:

- I den forstand bliver økonomien cirkulær, fordi værdiskabelsen på produktsiden i princippet aldrig stopper. Gamle og udslidte materialer er ligesom spild fra produktionen værdifulde ressourcer, der kan anvendes i ny produktion igen og igen.

Der er et stort forretningsmæssigt potentiale i denne måde at producere på, for i takt med de stigende politiske krav til genanvendelighed og miljøvenlig produktion vokser efterspørgslen også efter byggematerialer, der minimerer det miljømæssige fodaftryk og samtidig giver plus i det grønne regnskab.

Grøn økonomi i recycling

Som en del af Region Midtjyllands erhvervsinitiativ Rethink Business, der har til formål at skabe vækst og styrke den grønne erhvervsudvikling, og som bl.a. støttes af COWI, Grundfos og KE Fibertec, har Eurotag udviklet et returneringssystem for virksomhedens ca. 30 lokale tagpapentreprenører.

Systemet går ud på, at tagpapentreprenørerne rundt om i Danmark får udleveret et antal bigbags, hvori de opsamler fraskåret tagpapmateriale, som efterfølgende afhentes og sendes til fabrikken i Belgien, hvor det bearbejdes og anvendes i produktionen af ny bæredygtig tagpap. Sammen med projektets rådgivende part COWI har Eurotag fået udarbejdet en beregning, der dokumenterer, at der er grøn økonomi i returneringssystemet.

Der er derfor ingen tvivl om, at Building Greens skærpede fokus på affaldshåndtering hilses velkommen af Eurotag, der ved sidste års messe havde fornøjelsen af at få besøg af den daværende miljøminister Ida Auken (SF), som deltog for at tale om recycling og bedre kvalitet i genanvendelsen af bygge- og anlægsaffald.

- Vi ser en stor vigtighed i at skabe en dybere forståelse for, men også klarhed over de krav og udfordringer, som byggebranchen står over for i forhold til bæredygtighed og grøn omstilling. For os som leverandører er det vigtigt at få skabt en klarhed, men også en symbiose med politikerne og rådgiverne, så vi arbejder i samme retning. Begge grupper bærer et stort ansvar for, at omstillingen lykkes, og Building Green udgør en unik platform i forhold til at få disse aktører i tale, fastslår Peter Kranz.

tøtte
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109