23948sdkhjf

Staldbyggeri tæt på naturen med atypisk tagløsning

Græstørv på taget var oplagt grundet det naturlige element, men det ville blive for dyrt, og valget faldt i stedet på en grøn bølgeplade, da der blev bygget nye svinestalde på Håstrupgård
Hvordan får man et byggeri på mere end 1 hektar til at være diskret og gå i ét med dets naturlige omgivelser? Den udfordring stod Håstrupgård i Fredericia over for under projektering af fem nye svinestalde.

Svaret lå bl.a. i den atypiske tagløsning samt flere specielle arkitektoniske elementer.

I flere år har man på avls- og opformeringsbesætningen Håstrupgård med 1.250 søer gået med tanken om at samle polteproduktionen, dvs. smågrise fra alderen 6-10 uger frem til 6-8 mdr., på ét sted. I april måned tog man så det første spadestik, og siden da er et stort staldanlæg på mere end én hektar fordelt på fem mindre bygninger skudt op.

Hos projektfirmaet Danish Farm Design A/S, der har fungeret som rådgiver på byggeriet på Håstrupgård, har man haft fokus på at få staldene til at falde godt ind i omgivelserne. En opgave med visse udfordringer:

- Det har været en stor opgave at få så stort et byggeri til at virke naturligt og ikke tage for meget plads i landskabet, når det samtidig også skal fungere rent praktisk. F.eks, kunne vi ikke placere staldene for tæt på naboerne på grund af udsyn og eventuelle lugtgener, og dertil kommer det rent logistiske, som hvordan trafikken bedst ledes til og fra anlægget, forklarer projektchef i Danish Farm Design Søren Jacobsen.

I arbejdet med at skabe et harmonisk sammenspil mellem byggeriet og naturen har man bl.a. udnyttet terrænets kupering ved at placere anlæggets høje bygninger i terrænets lavninger.

11.200 specialfremstillede bølgeplader

Man valgte også at ty til en mere atypisk tagløsning fremfor de traditionelle materialer i stål eller fibercementbølgeplader i mørkegrå farvenuancer. Græstørv på taget var oplagt grundet det naturlige element, men det ville blive for dyrt, og valget faldt i stedet på en grøn bølgeplade – et utraditionelt valg på landbrugsejendomme i Danmark. Cembrit, der producerer tag- og facadebeklædning, står bag bølgepladen, som de har specialfremstillet til Håstrupgård i en olivengrøn farve, der falder i med området:

- Stort set alle landbrugsbyggerier i Danmark er beklædt med grå, sorte eller ubehandlede fibercementplader, men det er materialer, som farvemæssigt ikke passer til omgivelserne på Håstrupgård. Vi specialfremstillede derfor vores populære B6-bølgepladeprofil i en olivengrøn farve, der passer godt til bygningen og naturen, og dermed matcher bygherrens ønsker for byggeriet, siger chefkonsulent i Cembrit, Arne Vestbjerg.

Han fortsætter:

- Den grønne farve og pladens rene linjer giver et flot arkitektonisk element. Dertil kommer pladens unikke styrke og hårdførhed over for ydre påvirkninger, der gør den som skabt til landbrugsbyggerier.

Cembrit har leveret godt og vel 11.200 grønne B6-bølgeplader samt rygninger og hætter i samme farve til byggeriet.

Store glaspartier forbinder bygningerne

Andre arkitektoniske virkemidler er også blevet sat i spil i bestræbelserne på at få byggeriet til at gå i et med omgivelserne. Eksempelvis lå det ikke fra start fast, at staldbygningen skulle opdeles i fem separate bygninger, men hos Danish Farm Design fandt man hurtigt ud af, at en opdeling ville have praktiske og visuelle fordele:

- Det var mere landskabsvenligt at dele bygningen op, så anlægget ikke blev en kæmpe mastodont midt i den flotte natur. Derudover kunne vi få mere lys ind i hver stald, og brandfaren blev minimeret, forklarer Søren Jacobsen.

De fem stalde er forbundet med såkaldte mellembygninger i store glaspartier for at åbne endnu mere op for dagslys. Derudover er bygningerne placeret, så den bagvedliggende skov også kommer til sin ret:

- Normalt lægger man bygninger parallelt, men vi har valgt at placere dem i forskellige vinkler, så skoven træder endnu bedre frem. Man kan nu se igennem bygningen helt oppe fra vejen og ned mod skoven, og dermed har vi undgået, at bygningerne spærrer for udsigten, fortæller Søren Jacobsen.

Det overdækkede staldanlæg på 10.500 kvm skal kunne levere ca. 20.000 avlsdyr om året. Der afholdes åben stald den 31. oktober 2014, og stalden bliver klar til grise primo november 2014.

Om Håstrupgårds nye staldanlæg

• Anvendelse: Avl og opformering

• Omfang: 10.500 kvm.2 stald

• Tagbeklædning: 11.200 stk. olivengrønne B6 bølgeplader

• Adresse: Mosevråvej 115, Fredericia

• Bygherre: Hans Bang Hansen, gårdejer og byrådsmedlem i Horsens Kommune

• Bygherrerådgiver: Danish Farm Design A/S

• Håndværker: Skibild Entreprise A/S

tøtte
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11