23948sdkhjf

Tekstilbaseret ventilation i helikopter-hangar

Trækfri luftfordeling og et godt indeklima i Bel Air Aviations nye helikopter-hangar i Esbjerg, hvor 160 dyser sørger for frisk luft
I september måned 2014 slog Bel Air Aviation dørene op til deres nye domicil og helikopter-hangar i Esbjerg. Seks indblæsningsposer på hver 20 meter sørger for en ensartet luftfordeling i hangaren, og i kanalerne er der monteret Ø18mm dyser, der skubber luften ned i opholdszonen.

Bel Air Aviation flyver mandskab til boreplatforme på nordsøen og firmaet ejer i øjeblikket 5 helikoptere. Den værdifulde maskinpark og hensynet til medarbejderne stiller høje krav til ventilationen af rummet. Hver af de seks indblæsningsposer er lagt ud for en luftmængde på 1.800 kbm/h, i alt 10.800 kbm/h, og monteret i en enkelt Safetrack skinne. For at kunne indblæse opvarmet luft fra 11 meters højde var det nødvendigt at montere i alt 160 stk. Ø18mm dyser i kanalens overflade. På den måde får vi skabt en jævn luftfordeling i hele det 2.500 kvm store

rum.

Rådgiver anbefalede indblæsningsposer

NIRAS i Esbjerg, der var Bel Airs rådgiver, overvejede både stålkanaler og indblæsningsposer til luftfordeling. De havde dog tidligere haft en sag, hvor pladsproblemer gjorde at der blev valgt indblæsningsposer, og derfor blev det også anbefalingen denne gang.

- Den konkurrencedygtige pris indvirkede ligeledes på beslutningen og så var det positivt, at vi fik besøg af en sælger fra KE Fibertec, der kunne give en god vejledning omkring tekstilbaseret ventilation og hjælpe med dimensioneringen, siger civilingeniør Charlotte Damsgaard.

Som ved lavimpulsventilation er opholdszonen ikke et standardiseret område, men en zone, der defineres fra projekt til projekt i samråd med arkitekt og bygherre. Opholdszonen defineres oftest som zonen fra gulvet til højden 1,8 m ved stående aktivitet, mens højden fastsættes til 1,1 m ved siddende aktivitet.

For industrilokaler kan det for højimpulssystemer være hensigtsmæssigt yderligere at opdele rummet i en arbejdszone, idet lufttilstanden som følge af industrielle processer kan afvige fra det almene niveau. Ofte forekommer der varme- og forureningskilder, som kræver specielle tiltag for at opretholde et tilfredsstillende indeklima i arbejdszonen, og ved meget forurenende processer bør TBV-systemet derfor suppleres med lokale punktudsugninger.

- Tekstilbaseret ventilation er en rigtig god løsning. Kanalerne hænger snorlige på skinnerne og det ser godt ud. Vi anbefaler altid tekstilkanaler, også kaldet indblæsningsposer. De giver en jævn luftfordeling og dermed et godt indeklima, og så er de både nemmere og hurtigere at montere end stålkanaler. Hos Bel Air skulle der monteres 20 meter lange kanaler i helikopter-hangaren.

Vores montør var lidt skeptisk til at begynde med, men det viste sig hurtigt at være

en meget overkommelig opgave

Fakta:

Arkitekt: Arkitekterne Vejen

Rådgiver: NIRAS, Esbjerg

Installatør: Lassen Ventilation

Materialer: KE Fibertec

Tekniske data:

Byggeår: 2014

System: KE DireJet® med Ø18 mm dyser

Farve: Lys grå (RAL nr. 9002)

Materiale: LDC-FR

Ophæng: Enkelt Safetrack

tøtte
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094