23948sdkhjf

Urealistisk og uansvarligt at uddanne håndværkere på seks uger

Det er en hån mod folk, der har stået fire år i lære, når man hævder, at andre kan lave det samme arbejde efter et mindre kursus. Enhver der har haft sin gang i en håndværks eller industrivirksomhed ved, at man ikke bliver en dygtig håndværker natten over, mener Arbejdsgivere
I radioavisen kunne man den anden dag høre, at 331.810 danskere kan få et svendebrev på stort set ingen tid. Her hed det sig, at det er lettere at få et svendebrev end man tror, og at man kan blive faglært med et mindre kursus, hvis man allerede har erfaring fra et beslægtet arbejde i en håndværks eller industrivirksomhed.

Baggrunden er, at analysebureauet New Insight har lavet en undersøgelse for landsorganisationen LO, der viser, at otte ud af ti faglærte kan blive opkvalificeret til at være faglærte på under et år og endda i visse tilfælde med kun et seksugers kursus. Her mener man, at ufaglærte kan råde over en masse kompetencer, som de bare mangler at få papir på.

Grundtanken er udmærket. Industrien mangler arbejdskraft og der er gode perspektiver i at videreuddanne dem, man allerede har. Og selvfølgelig kan man skære af længden på uddannelsen, når en ufaglært i en årrække har haft et beslægtet arbejde. Men her har det gennem mange år været praksis, at man skar maksimalt halvandet år af uddannelsen, så man blev færdig på to et halvt år. At tale om at give folk et svendebrev efter kun et års uddannelse er urealistisk. Og at tale om at give dem et svendebrev efter seks uger er direkte uansvarligt.

I Arbejdsgiverne mener vi, at forslaget stikker folk blår i øjnene. De bliver slemt overrasket, når de stilles overfor de krav, der er til faglærte i dag. Mange af landets nuværende industriarbejdspladser har kun overlevet, fordi de fremstiller noget, som er kompliceret og højt specialiseret. Var det simpelt og enkelt var det for længst blevet udkonkurreret af billig arbejdskraft i udlandet. I industrien har vi derfor mere end nogensinde brug for dygtige, faglærte håndværkere - og ikke så meget nogen, der har været på et seksugers kursus.

Endelig er det en hån mod folk, der har stået fire år i lære, når man hævder, at andre kan lave det samme arbejde efter et mindre kursus. Enhver der har haft sin gang i en håndværks eller industrivirksomhed ved, at man ikke bliver en dygtig håndværker natten over.

Forslaget afspejler en grænseløs arrogance, hvor det at kunne et håndværk bliver set som langt mindre værd end akademiske færdigheder. Det er jo bare noget, hvor man bruger hænderne, må tænkegangen være. Skal man være lidt bidsk, kunne man fristes til at spørge, om man ikke kunne opkvalificere en række HK’ere til at være økonomer med et seksugers kursus i regneark. Det er jo bare tal.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078