23948sdkhjf

Byggeriet i knæ uden håndværkerfradrag

Det er ikke kun håndværksmestre og byggevirksomheder, der rammes hård i kølvandet på afskaffelsen af håndværkerfradraget. Også leverandørbranchen mærker allerede nu svigtende ordretilgang
- Når boligjobordningen ophører om et par uger, er det ikke kun håndværkere og byggevirksomhederne, der får problemer med at holde omsætning og beskæftigelsen oppe. En lang række af de virksomheder, der leverer materialer til byggeriet bliver nemlig også ramt, og nogle kan mærke det allerede nu, advarer håndværkernes arbejdsgivere.

Selv om fradraget kun gælder arbejdslønnen, bruges der jo også materialer. Så de ordrer hos leverandørerne stopper også, når der bliver stille efter nytår, forklarer Morten Frihagen, der leder Dansk Håndværks sekretariat.

Og det kan være ganske betydelige beløb, der er tale om. For "prisen" for håndværkerfradraget opgøres normalt efter, hvad det koster det offentlige i tabt skatteprovenue uden at modregne de skatteindtægter og beskæftigelsesmæsssige konsekvenster, der tæller på den positive side.

Afsmittende effekt

- Vi vil se en afsmittende effekt på de virksomheder, der for eksempel fremstiler døre, vinduer, isoleringmaterialer, værktøj og alle de andre ting , som håndværkerne bruger under deres arbejde. Så konsekvenserne vil række langt ud igennem leverandørleddet. Der vil være tale om små dråber, men set for samfundsøkonomien har det betydelige konsekvenser. Det er nok en omkostning, som har været noget overset, forklarer Morten Frihagen.

Eksempelvis fortæller en af medlemsvirksomheder blandt Dansk Håndværks industrivirksomheder, der er producent af dører og vinduer, at situatuionen minder meget om sidste gang boligjobordnngen ophørte. Den gang gik der tre måneder, før der kom nye ordre til renovering hos private. Og noget tilsvarende gør sig gældende lige nu. Han har reelt ingen ordre efter den 1. januar p.t.

Rammes ekstra hårdt

Eksemplet er typisk for situationen, og producenterne af den type rammes endda ekstra hårdt. Der er nemlig længere opsigelsesvarsler i industri overenskomsten end der er på håndværkerområdet. Og det betyder, at han ikke nær så hurtigt kan tilpasse arbejdsstyrken til den nye situation med et voldsomt fald i ordrebeholdningen.

Det har han i de seneste måneder forsøgt at kompensere for, ved at bruge vikar medarbejdere på korttidsansættelse, for at kunne nå det sidste mens ordningen kører og derefter have reduceret medarbejderstaben efter nytår.

Erfaringen hos arbejdsgiverne i Dansk Håndværk fra sidste gang boligjobordningen ophørte er, at det kommer til at knibe med nye ordrer for de mindre bygge- og håndværksvirksomheder allerede i slutningen af januar. Men nogle leverandører - som eksempelvis virksomheder der fremstiller vinduer efter mål til de enkelte opgaver - vil mærke effekten allerede nu, mens andre først vil bliver ramt, når opgaverne går i stå i løbet af den kommende måned.

tøtte
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079