23948sdkhjf

Mester betaler for fartglade svende

Ændring af bødepraksis ved automatisk fartkontrol betyder, at der er ejeren af bilen der hæfter for visse hastighedsovertrædelser
En ændring i Færdselsloven, som er trådt i kraft fra årsskiftet, betyder i praksis, at bøder for hastighedsovertrædelser målt ved automatisk fartkontrol fremover rettes mod ejeren af et motorkøretøj, frem for føreren af køretøjet, som det eller hidtil har været praksis..

Og ikke nok med det. Antallet af biler, som fortager automatisk fartkontrol øges fra 26 til 100.

Det skriver Mester Tidende

Hidtil er en bøde for en lovovertrædelse registreret ved automatisk fartkontrol blevet sendt til ejeren af køretøjet. Såfremt det ikke er ejeren selv, der har ført køretøjet, vil ejeren blive bedt om at hjælpe med at oplyse identiteten på vedkommende, der har kørt for stærkt. Føreren skal altså identificeres, for at der kan straffes.

Med de nye regler pålægges ejeren en pligt til at udpege føreren, hvis ejeren vil undgå bødestraf. Kan føreren ikke identificeres, pålægges bødestraffen altså automatisk ejeren af køretøjet.

De nye regler gælder dog kun hastighedsoverskridelser på under 30 pct. af fartgrænsen, det vil sige kun sager, der medfører bøder. Mere grelle sager, der kan sanktioneres med klip i kørekortet eller frakendelse af kørekortet, vil fortsat blive rettet mod den person, der konkret har begået det strafbare forhold, det vil sige føreren af bilen.

De nye regler finder ligeledes ikke anvendelse, såfremt overtrædelsen er begået i forbindelse med tyveri af køretøjet.

Inden 30 dage

Det er som nævnt fremover ejeren af motorkøretøjet, der bliver pålagt ansvaret for at betale en eventuel fartbøde, såfremt en anden person ikke identificeres som den faktisk fører i gerningsøjeblikket. Er en anden person end ejeren registreret som bruger af køretøjet, vil bøden automatisk blive rettet mod brugeren.

Fremover vil et bødeforlæg blive fremsendt til ejeren af køretøjet med en anvisning om, hvordan en anden end ejeren vil kunne afgive erklæring om at have været fører.

En anden persons erkendelse skal være modtaget af politiet inden for 30 dage, efter at bødeforlægget er modtaget. Hvis ejeren afgiver oplysninger om føreren på gerningstidspunktet, og denne erkender at have ført køretøjet, er ejeren som udgangspunkt fritaget for ansvar.

Hvis en anden person derimod ikke over for politiet erkender at have været fører, opretholdes ansvaret over for ejeren.

Hvis man overtræder fartgrænser med under 30 pct. vil det hverken fremgå af en straffeattest eller af Kriminalregistret.

Angående leasede biler kan det aftales, at leasingtager registreres som bruger af motorkøretøjet.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078