23948sdkhjf

70-års reglen om fratrædelse ophæves

Far 1. januar 2016 er der lovligt at aftale, at medarbejderne skal fratræde, når de fylder 70 år. Arbejdsgiveren vil derfor skulle begrunde en opsigelse af en ældre medarbejder på almindelig vis i virksomhedens forhold eller i medarbejderens forhold
Efter forskelsbehandlingsloven er det forbudt at forskelsbehandle på grund af alder. Hidtil har det imidlertid været muligt at indgå aftale med medarbejderne om, at de skal fratræde, når de fylder 70 år.

Denne mulighed er nu fjernet, sådan at det med virkning fra 1. januar 2016 ikke længere er muligt at indgå aftale med medarbejderne om, at de skal fratræde, når de fylder 70 år.

Lovændringen betyder også, at eksisterende aftaler om pligtmæssig fratræden, når medarbejderen fylder 70 år, bliver ugyldige med virkning fra 1. januar 2016.

Det oplyser Dansk Byggeri

Hvis der i medarbejdernes ansættelseskontrakter i dag er aftalt pligtmæssig fratræden, når medarbejderen fylder 70 år, skal virksomheden informere medarbejderen om, at bestemmelsen med virkning fra 1. januar 2016 ikke længere gælder. Denne information kan gives enten ved en ny ansættelseskontrakt eller ved et tillæg til kontrakten.

Fremtidige opsigelser

Efter 1. januar 2016 er det altså ikke længere muligt at opsige en medarbejder, alene fordi medarbejderen opnår en bestemt alder.

Arbejdsgiveren vil derfor skulle begrunde en opsigelse af en ældre medarbejder på almindelig vis i virksomhedens forhold eller i medarbejderens forhold.

Ved opsigelse på grund af medarbejderens forhold, vil det derfor være nødvendigt at anvende samme procedure som ved andre medarbejdere i form af advarsler m.v. Eftersom det er forbudt at opsige på grund af alder, skal arbejdsgiveren være påpasselig, hvis en ældre medarbejder opsiges. Det skyldes det forhold, at arbejdsgiveren kan risikere at skulle bevise, at opsigelsen ikke er begrundet i den ældre medarbejders alder.

Hvis der foretages opsigelser begrundet i omstruktureringer eller stillingsnedlæggelser, som også rammer ældre medarbejdere, er det vigtigt, at de ramte medarbejdere bliver valgt ud fra objektive og saglige kriterier.

tøtte
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.126