23948sdkhjf

Nyt koncept til billige og flytbare ungdomsboliger

Det kan godt lade sig gøre at udforme små, funktionelle boliger til en lav husleje. Laves boligerne flytbare kan man også tomme byggegrunde centralt i byerne, som afventer endelige planer for bebyggelse, viser ny SBi-tapport
Det ligger indenfor rækkevidde at bygge små, funktionelle boliger til en lav husleje. Det viser en ny rapport fra Statens Byggeforskningsinstitut (SBi) ved Aalborg Universitet København. Rapporten indeholder en række anbefalinger til indretning og billiggørelse af små boliger, der skal imødekomme det kritiske behov for mange og billige boliger til de unge.

SBi har udarbejdet rapporten for den almene boligadministrationsorganisation KAB med støtte fra Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter som led i forsøgsprojektet ’Basisboligen’. KAB og Københavns Kommune planlægger lige nu nye boliger i København, hvor anbefalingerne fra SBi indgår.

Indtægt på SU-niveau

Den seneste kontanthjælpsreform har lagt et pres på boligmarkedet og skabt et akut behov for billige boliger til mange udsatte unge. En stor del af dem lever nu på en indkomst på niveau med SU-satsen. Uden flere billige boliger risikerer de store byer derfor at stå med et hjemløseproblem blandt de unge.

Samtidig flytter flere og flere unge til de større byer, mens der er færre og færre billige boliger til rådighed. I København alene forventes antallet af unge at stige med 21.000 fra år 2014 til 2040.

Det er på den baggrund KAB og Københavns Kommune med støtte fra Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter har taget initiativ til at udvikle et nyt ’Basisbolig’-koncept for små og billige boliger med en husleje på maks. 3.000 kr.

Forskere fra SBi har undersøgt, hvad der kan gøre en lille bolig til en god bolig. Det er resulteret i en række fokuspunkter, der danner grundlag for ’Basisboligkonceptet’ til indretning og billiggørelse af ungdomsboliger.

Optimal indretning

Rapporten fra SBi har fokus på små boliger, fordi de er billigere at opføre. Ifølge seniorforsker Knud Erik Hansen fra SBi kan det godt lade sig gøre at lave boliger på 20 m² netto, som er funktionelle og gode at leve i. Et lille boligareal stiller til gengæld store krav til selve indretningen.

- Vores studier viser, at det er en fordel at lave kvadratiske planløsninger for at udnytte pladsen og lysindfaldet bedst muligt i små boliger, siger Knud Erik Hansen.

Central beliggenhed og billig husleje er vigtigere for de unge end antallet af kvadratmeter.

- De unge er gode til at tilpasse sig. Det giver en frihed til at lave boliger i lille størrelse, men også til at lave nogle sjove og anderledes løsninger, siger Knud Erik Hansen. Undersøgelsen fra SBi viser et eksempel på boliger i Lund i Sverige på blot 10 kvm., der stadig indeholder fuldt funktionelt køkken og et meget lille bad.

Venne-boliger vinder frem

Knud Erik Hansen fremhæver, at tiden er løbet fra de traditionelle kollegier med lange gange og store fælleskøkkener.

- Gangkollegier er ikke særlig populære blandt de unge. Bl.a. fordi beboerne her er meget afhængige af et velfungerede socialt miljø. Det kan være en fordel at tænke på kollegier mere som lejligheder, siger Knud Erik Hansen. Han peger på venne-boliger, hvor to-tre unge deler en bolig, som et af de nye almene boligkoncepter, der i øjeblikket vinder frem i Sverige. En idé der kan sammenlignes med de populære forældrekøb, hvor flere unge deles om en andels- eller ejerlejlighed.

Udnyt de tomme byggegrunde

En stor del af billiggørelsen af nye ungdomsboliger kan hentes i selve udførelsesfasen:

- Det er i høj grad en optimering af byggeprocessen, der kan billiggøre ungdomsboligerne. Særligt når der bygges mange ens enheder. Det er lettere at styre færdiggørelsen og prisen og at undgå uforudsete udgifter, siger Knud Erik Hansen. Desuden har container- og præfabrikeret modulbyggeri den fordel, at det kan gøres flytbart, som rapporten viser eksempler på.

Hvis det kan lade sig gøre at lave flytbare boliger, kan man udnytte de tomme byggepladser med attraktiv, central placering i de store byer. Hvis man alligevel ved, at områderne vil stå øde de næste 10-15 år, er det oplagt at bruge dem midlertidigt til f.eks. boliger til de unge, siger Knud Erik Hansen, og tilføjer at der i København er mange grunde, som ligger hen.

De første nye ungdomsboliger er allerede under planlægning på grundlag af SBi’s anbefalinger. KAB har indgået en partnerskabsaftale med Københavns Kommune om at opføre nye billige boliger i Københavns sydhavnskvarter. Rapporten fra SBi er offentliggjort og kan anvendes af andre boligorganisationer, kommuner mv.

tøtte

Læs hele rapporten her
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.547