23948sdkhjf

Husk betaling for ekstraarbejder

Ekstraarbejder bør altid prissættes på forhånd. Hvis der er tale om regningsarbejde, bør det udtrykkeligt anføres
Betaling for ekstraarbejder har gennem tiden givet anledning til mange konflikter mellem bygherre og entreprenør, og som rådgiver i byggebranchen møder jeg ofte spørgsmål herom.

Lige før årsskiftet blev der offentliggjort endnu en afgørelse om dette spørgsmål. I den konkrete sag skulle Voldgiftsnævnet for Bygge- og Anlægsvirksomhed tage stilling til et krav om betaling for ekstraarbejder, hvor det fremgik af entreprisekontrakten (og gentaget på byggemøder), at "der kun kan kræves betaling for ekstraarbejder, hvis aftalesedlen er underskrevet ..".

Det er en ret normal formulering af et princip om, at ekstraarbejde kun honoreres, hvis der er indgået forudgående skriftlig aftale herom. Det lyder jo enkelt – ingen underskrift – ingen penge. Men så enkelt er det ikke i praksis. I den konkrete sag gik Voldgiftsnævnet derfor ind i en vurdering af hver enkelt aftaleseddel – der altså ikke var underskrevet – og vurderede, om der alligevel kunne antages at være indgået aftale, eller om der skulle ydes betaling for disse arbejder på andet grundlag.

Ændringsaftaler

I en række kendelser fra Voldgiftsnævnet har man altså valgt at tage noget lettere på disse krav om f.eks. forudgående skriftlige aftaler. Set i lyset af de almindelige principper for indgåelse af aftaler har Voldgiftsnævnet i flere tilfælde betragtet sådanne klausuler som bevisregler snarere end ufravigelige formelle krav.

Hertil kommer, at der også i en række sager er givet entreprenøren betaling for ekstraarbejder, der er udført uden de formelle krav til aftalen er opfyldt, men hvor der er tale om helt nødvendige arbejder for byggeriets gennemførelse.

Mange byggerier udføres på grundlag af AB 92, ABT 93 eller AB Forbruger. Selvom der ved ændringer i en entreprise foreskrives at der indgås skriftlige ændringsaftaler, yder disse bestemmelser ikke megen vejledning. Derfor skriver vi ofte noget mere ind i entreprisekontrakterne, men det er ikke altid virkeligheden opfører sig, som vi tænkte, da kontrakterne blev skrevet.

Bestilt eller accepteret

Vi har helt overordnet det princip i Dansk ret, at den der påberåber sig en aftale eller rejser et krav, f.eks. om betaling, har bevisbyrden for at aftalen er indgået eller at kravet består. Det gælder også i entrepriseforhold.

Hvis en entreprenør vil have betaling for arbejde udover, hvad der fremgår af kontrakten, så skal entreprenøren kunne bevise, at ekstraarbejderne er bestilt eller accepteret af bygherren. Dette er den helt overvejende hovedregel og man må som entreprenør ikke løbe an på at man kan få betaling for ekstraarbejder, hvis man ikke har dokumentationen i orden.

Forstandige råd ved ekstraarbejder:

Selvom praksis kan forekomme lempelig i visse situationer, så er der her gode, forstandige råd til håndværkeren, der står overfor et muligt ekstraarbejde:

• Sørg for at få bygherrens skriftlige accept på udførelsen af ekstraarbejdet

• Så vidt muligt skal ekstraarbejdet beskrives tilpas detaljeret

• Hvis der er tekniske rådgivere tilknyttet, så bør disse deltage aktivt i projektering og beskrivelse af ekstraarbejderne.

• Ekstraarbejder bør altid prissættes på forhånd.

• Hvis der er tale om regningsarbejde, bør dette anføres udtrykkeligt

• Tillægsaftaler bør underskrives af parterne

• Måske er bekræftelse pr. mail OK, men det er entreprenøren, der står med bevisbyrden, hvis der kommer en sag ud af det. Selvom det er nemt og hurtigt, er det derfor ikke nok bare at træffe aftale pr. mobiltelefon.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.083