23948sdkhjf

Fup og fakta om betaling af svendenes fartbøder

Svendens tunge fod på speederen kan gøre ondt i mesters lommer
Ændring af bødepraksis ved automatisk fartkontrol betyder, at der er ejeren af bilen der hæfter for visse hastighedsovertrædelser. Dermed er det f.eks. mester, der skal betale bøden, år svenden bliver snuppet i fartkontrollen – hvis svenden altså ikke selv udreder bøden.

Dansk Håndværk har fået flere henvendelser vedrørende den nye hæftelse for de bøder, som medarbejderne inkasserer for hastighedsovertrædelser i firmabilen.

Det fremhæves, at det først og fremmest er vigtigt at sondre mellem "erstatningsansvar" og "straf".

Medarbejderen kan blive erstatningsansvarlig, hvis han påfører andre personer eller ting skade. Udgangspunktet for erstatningsansvar er, at du som arbejdsgiver hæfter for medarbejderens handlinger, medmindre medarbejderen har påført skaden med vilje eller har handlet groft uagtsomt.

Hvis medarbejderen bliver pålagt en straf, f.eks. fordi han overtræder straffeloven eller færdselsloven, er udgangspunktet derimod, at medarbejderen selv hæfter; en pålagt straf er nemlig personlig. Det er denne hovedregel, som færdselsloven nu indfører en undtagelse til.

• Du vil aldrig blive gjort ansvarlig for klip i kørekortet. Hæftelsen gælder nemlig kun ved hastighedsovertrædelser på maksimalt 30 procent. Kører medarbejdere mere end 30 procent for stærkt eller gør sig skyldig i andre forseelser end hastighedsovertrædelser, er det altså fortsat medarbejdere selv der har ansvaret for overtrædelsen.

• Hvis medarbejderen selv erkender at have kørt bilen, hæfter du heller ikke for bøden. Medarbejderen skal erkende forholdet over for politiet senest 30 dage efter I har modtaget bødeforlægget.

• Konsekvensen af den nye lovændring kan afhjælpes ved at udfylde den nye tro- og loverklæring for gulpladebile, som kan hentes på www.dhv.dk under "dokumentsamling". Den nye tro- og loveerklæring indfører personlig hæftelse for hastighedsovertrædelser og indebærer, at I kan modregne i medarbejderens løn, hvis I kommer til at hæfte for en hastighedsovertrædelse.

LÆS OGSÅ: Mester betaler svendenes fartbøder
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094