23948sdkhjf

Ingeniører redder synkende ejendom

Flere ældre bygninger i København er forkert funderede, og det giver skader og forringer ejendommen, men problemet kan løses, viser projekt hos Gaihede
Seks centimeter lyder måske ikke af meget, men det er voldsomt meget, når det handler om en stor boligkarré med 120 andelslejligheder, der synker i den ene side. Revner og sætningsskader giver både æstetiske og tekniske skader, og det forringer ejendommen. Men nu har andelsboligforeningen AB Venneminde i København igen fast grund under fødderne.

Den komplicerede fundering af ejendommen på Østerbro har Gaihede, ingeniører & arkitekter, stået for.

Andelsboligforeningen ånder nu lettet op efter den store byggeoperation, der betød en flere måneders udgravning af dele af fundamentet under bygningen fra 1924. Det berørte område svarer til fire opgange omkring hjørnet af ejendommen.

- Det har været en større byggeopgave med de gener, det giver, men vi havde ikke noget valg med hensyn til at løse sætningsproblemet. Skaderne blev stadig mere udtalte med sætningsskader og revner, og der var endda et vinduesstik, der var ved at falde ud. De ting er nu klaret, og vi har været trygge hele vejen igennem, siger Jens Klinge, der er næstformand i bestyrelsen i AB Venneminde.

Beslutningen om, at opgaven skulle løses, har været nogle år undervejs, og der har været en del tøven. Men en rapport i 2013 fra Cowi slog endelig fast over for bestyrelsen, at problemet skulle håndteres.

Bestyrelsen valgte Gaihede til at projektere og styre opgaven. Og projektleder Agica Hasanbegovic fandt i samarbejde med andre eksperter frem til den mest realistiske måde at håndtere problemet på.

Bygget på en grusgrav

- Der er tale om en ældre ejendom, der oprindeligt er bygget oven på en grusgrav. Funderingen af den har ikke været dimensioneret rigtigt i dybde og styrke, og derfor vil bygningen langsomt blive ved med at vandre, hvis man ikke gør noget. Det vil medføre en række skader i konstruktionen. Det har vi nu stoppet, siger Agica Hasanbegovic fra Gaihede.

Som projektleder er det ikke første gang, han har forhindret en ældre bygning i hovedstadsområdet i at synke.

- I København er der gennem tiden visse steder blevet bygget på blød bund uden den tilstrækkelige fundering, og derfor har vi flere af den slags opgaver, siger han.

For at stabilisere AB Venneminde-bygningen var det nødvendigt at grave ind under de eksisterende fundamenter på ejendommen og nedpresse nogle store stålpæle. I alt 240 pæle er igennem det seneste halve år blevet monteret under bygningen, og i dag er den stabiliseret.

Bestyrelsen i AB Venneminde er tilfreds med, at den stod fast på, at det skulle ordnes.

- Det er en stor opgave, som har givet visse udfordringer, men i dag er der bred opbakning til, at projektet skulle gennemføres. Jo længere vi ventede - jo værre blev det. Nu skal vi ikke spekulere på det mere, siger næstformand Jens Klinge.

tøtte
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094