23948sdkhjf

Ordre-bøgerne er blevet tyndere

Byggeriet har svært ved at skruer op for optimismen i den konjunkturundersøgelse, som Danmarks Statistik netop har offentliggjort. Og med en faldende ordrebeholdning er det ikke overraskende, at de fleste delbrancher også har negative forventninger til de priser, som de kan få ved licitationer i den kommende tid.
Sortsynet præger byggebranchen. Ikke en eneste byggeriets delbrancher skruer op for optimismen i den konjunkturundersøgelse, som Danmarks Statistik offentliggjorde i går.

Det er ikke mindst ordrebeholdningen, der giver anledning til bekymring. Dobbelt så mange virksomheder oplever i år i forhold til februar sidste år, at deres ordresituation ikke er tilstrækkelig.

Det skriver Licitationen-Byggeriets Dagblad

- Ordrebøgerne er blevet tyndere end sidste år.

Det er ikke så overraskende, og det var hvad vi havde forventet, men det er meget overraskende, at også byggeentreprenører og anlægsentreprenører har markant færre ordrer til den nærmeste fremtid, siger Finn Bo Frandsen, chefanalytiker i Dansk Byggeri.

Tilbagegang siden sommer

Man skal tilbage til begyndelsen af 2013 for at finde en lignende negativ bedømmelse af ordrebeholdningen i branchen. Branchens egne forventninger til ordresituationen har været på retur uafbrudt siden sidste sommer.

- Med afskaffelsen af Boligjobordningen og nedgang i renovering af almene boliger har det været ventet, at eksempelvis tømrermestre, malermestre og murermestre ville få færre ordrer i 2015, men det kommer noget bag på mig, at også byggeentreprenører og anlægsentreprenører ikke har flere ordrer i bogen.

For byggeentreprenørerne kan det måske hænge med, at puljen til renovering af den almene boligmasse trods alt reduceres med to mia. kroner. Det er noget, der kan mærkes. Men at anlægsentreprenørerne har det meget dårligere i år end sidste år er mærkeligt men sandelig også bekymrende, siger Finn Bo Frandsen.

Hård konkurrence

Med en faldende ordrebeholdning er det ikke overraskende, at de fleste delbrancher også har negative forventninger til de priser, som de kan få ved licitationer i den kommende tid. Malere og byggeentreprenører har de mest negative forventninger på det punkt.

Kun VVS- og blikkenslagerforretninger har positive forventninger.

- Konkurrencen om opgaverne er skærpet. Det aflæses tydeligt, så bygherrerne behøver ikke at være bange for at få knivskarpe priser, siger Finn Bo Frandsen.

I betragtning af årstiden er det heller ikke overraskende, at murermestrene og anlægsentreprenører regner med at få flere folk i arbejde de nærmeste måneder.

tøtte
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11