23948sdkhjf
Del siden
Annonce

Sikkerhedstermostater forebygger skoldning og legionella i børnehaver og plejeinstutioner

Sygdommen legionella er blevet et stigende problem herhjemme, men heldigvis kan man nedbringe faren ved at have styr på temperaturen på sit varme vand.

Finske Oras har udviklet en lille termostat, der kan sikre korrekte temperatur på hjemmets varme brugsvand. Samtidig kan man holde en tilpas høj temperatur, uden at børn og voksne bliver skoldet af for varmt vand.  

Generelt har vi meget rent vand i Danmark, men ikke så meget at vi kan bruge det uhæmmet. En familie på to voksne og to børn bruger i gennemsnit 140 m3 vand på et år (2017). Tallet er de senere år faldet, så vi i dag er langt under det forbrug en familie havde tidligere. Men vi skal stadigvæk bruge det rene vand med omtanke, også når vi får det ind i huset. For det rene vand kan være voksested for bakterier, hvis det ikke transporteres ved en tilpas høj temperatur. Men bliver vandet alt for varmt kan det være ubehageligt og give skoldninger.

Forholdsvis ny sygdom
Legionella eller legionærsyge har fået sit navn fra det første registrerede udbrud. Det opstod i 1976 på et hotel i Philadelphia, hvor amerikanske krigsveteraner (legionærer) holdt konference. Symptomerne minder om influenza, og læger var i begyndelsen i tvivl om, hvordan de ramte blev smittet.

Man ved nu, at legionellabakterierne bedst trives i lunkent og stillestående vand. Og man kan blive smittet ved fx at indånde forstøvet vand, når man er i brusebad. Derfor skal man sørge for tilstrækkeligt varmt vand i varmtvandsanlægget. Men samtidig skal det heller ikke være varmere, end man kan bruge det ved tappestedet.

Stigende antal smittede fra 2012 til 2017
Hvert år rammes 150 til 200 mennesker herhjemme af legionella ifølge www.sundhed.dk. I 2016 blev der anmeldt 170 tilfælde af legionella, hvoraf 22 døde i forbindelse med deres sygdom. Sygdommen rammer især syge og ældre, der i forvejen er svækkede. Vil man slippe for at blive udsat for legionella-smitten, skal man sørge for, at det kolde vand skal holdes under 20 grader, og det varme vand skal over 50 grader, når det løber i rørene.

I mange institutioner ønsker man at holde en høj temperatur, fordi det er praktisk i institutionens køkken og ved rengøring, og fordi det eliminerer legionella-smitten. Derfor har man brug for en termostat ved hvert tappested til at sørge for, at især børn ikke får skruet for meget op for det varme vand og brænder sig eller i værste fald bliver skoldet.

Den finske armatur-producent Oras har udviklet en lille termostat – Oras Minimat – der monteres i forbindelse med armaturet – vandhanen – hvor fx børn eller ældre vasker hænder eller går i bad. Minimat’en stilles på den maksimale temperatur, man ønsker, så brugerne ikke kommer til at skrue for meget op.

Oras Armatur A/S
Gl. landevej 86
7000 Fredericia
Fredericia Kommune
Danmark
CVR nummer: DK71372715
P nummer: 1002341842

Send til en kollega

0.047