23948sdkhjf
Del siden
Annonce

God plads til montering i nye kabelskabe

Der er god plads i de nye kabelskabe, hvilket gør det nemt at montere selv kraftige kabler.

Sådan lyder en gennemgående kommentar fra de  to forsyningsselskaber, som connect har besøgt for at høre om deres  praktiske erfaringer med en ny type kabelskabe.

Overalt på gader og stræder  ser man de kabelskabe, som  er livsnerven i elforsyningen  til virksomheder og private.  De står op ad hække, på gadehjørner eller  nær indkørsler.  connect har besøgt elforsyningsselskaberne  i Næstved og Slagelse for at  høre om deres erfaringer med en ny  type kabelskabe – ABB CDC2000 Kabeldon  – med en yderdel i slagfast plast og  en inderdel med øget fokus på personsikkerhed  og installatørens arbejdsmiljø. 

Tåler påkørsel  
Første besøg var hos NKE-Elnet A/S, der  forsyner omkring 17.000 bolig- og erhvervskunder  med el i det meste af  Næstved by. Selskabet leverer hvert år  ca. 115 millioner kilowatttimer til sine  kunder. 

- Vi har omkring 2.000 kabelskabe i  vores forsyningsområde og anvender  de nyeste og mest sikre typer i kapslingsklasse  II, som er dobbeltisolerede,  fortæller driftsmester Ole Jensen hos  NKE-Elnet og fortsætter: 

- Der foregår en løbende opgradering  eller udskiftning af skabene, og ud over  at have fokus på personsikkerhed spiller  faktorer som kvalitet, arbejdsmiljø, levetid  og reducerede omkostninger også  ind i vores valg af løsninger. Vi benytter  desuden planlægningsværktøjet Connect  IT, når vi skal konfigurere skabene.  Så får vi præcise styklister ud, ligesom  vi har nøjagtig dokumentation på hvert  eneste skab.  Han har også konstateret, at skabene  er ganske robuste: 

- Vi har ved flere tilfælde oplevet, at  bilister er kommet til at påkøre eller  bakke mod skabene. De holder faktisk  til temmelig meget, da plastlågen er rimelig  fleksibel. 

På værkstedet hos NKE-Elnet er elektriker  Kenneth Pedersen i gang med at  klargøre et kabelskab. Han fortæller, at  han med CDC2000 Kabeldon sparer en  hel del tid. Eksempelvis bruger han blot  20 minutter hjemme på værkstedet og  en times tid på lokationen på at frakoble  det gamle skab og montere det  nye. Især glæder han sig over, at kablerne  skal monteres nederst i skabet,  hvor de kan nå, og der samtidig er god  plads til at håndtere de kraftige og stive  kabler. 

Lavere vægt er et plus 
Hos Zeanet, der ejer og driver elnettet i  store dele af Slagelse Kommune, fortæller  eldriftsleder Henrik Adelsten: 

- Vi var blevet nysgerrige på de nye  skabe, hvor blandt andet den lavere  vægt sikrer et godt arbejdsmiljø, ligesom  de dobbeltisolerende egenskaber  og IP2X-klassificering giver høj sikkerhed  for installatører og omgivelser. Derfor  valgte vi som et forsøg at købe fem  skabe og gøre os nogle erfaringer. 

De fem kabelskabe blev stillet op i  Korsør af selskabets elektrikere Joan  Hansen og Henrik Bollerup. En af placeringerne  var et sted med risiko for forhøjet  vandstand. Her havde man valgt  et forhøjet skab, der findes som standard  i sortimentet. 

Skabene levede op til alles forventninger,  og det blev besluttet at skifte til  CDC2000 Kabeldon. Siden er det gået  stærkt. I dag foretager makkerparret  Joan og Henrik op til fire udskiftninger  om dagen. På årsbasis regner de med,  at de skal opsætte omkring 100 skabe. 

- Det fungerer rigtig godt med  QR-koderne på indersiden af skabslågerne.  De aktiverer en instruktionsvideo  på telefonen, og det er meget  praktisk, når vi er i felten. Og den er på  dansk, tak, lyder det med begejstring  fra Henrik Bollerup. 

Han bemærker også, at skabenes  lavere  vægt er en stor fordel, ligesom  det er nemt at komme til at lægge kablerne  ind i klemmerne. Noget, han som  selskabets arbejdsmiljørepræsentant  vender tommelfingeren op for. 

- Et 240 kvadrat kabel er meget stift,  så det kan virkelig mærkes i skuldre og  albuer, når man dagen lang skal vride 30  cm kabelstykker på plads. Det slipper vi  for nu, fortæller han.   

 CDC2000 KABELDON
Med de nye CDC2000 Kabeldon kabelskabe har ABB helt bogstaveligt tænkt ind i boksen. Yderst består skabet af prægalvaniseret stål og slagfast termo- plast, mens det indvendigt er gennemtænkt ned til mindste detalje.

Funktion og design gør kombinationen unik i forhold til personsikkerhed og beskyttelse.
CDC2000-skabets dobbeltisolerende egenskab forbliver intakt i hele skabets levetid. IP2X-klassificeringen af Kabeldon-systemet betyder yderligere sikkerhed for installatøren og omgivelserne.

CDC2000 opfylder kravene til IEC/EN 61439-5 og er godkendt til beskyttelsesklasse IP44.
CDC2000 Kabeldon leveres med berøringssikre IP20-skinner.

ABB A/S
Lautrupvang 8
2750 Ballerup
Ballerup Kommune
Danmark
CVR nummer: DK31371716
P nummer: 1002887225

Send til en kollega

0.062