23948sdkhjf
Del siden
Annonce

Med værket i centrum

Hos WERK søger man det skæve og unikke i hvert projekt. Målet er at skabe bæredygtige projekter, der giver noget tilbage til både byen og bygherren.

WERK er en københavnerbaseret tegnestue med 25 ansatte, og arbejder både med byplanlægning, nybyggeri, renovering og transformation og landskabsarkitektur. ”Det ligger jo nærmest i vores firmanavn, at vores ambition er at skabe særlig arkitektur. Vi udvikler værker med høje kunstneriske ambitioner, der skiller sig ud. Vi prioriterer fællesskabet i alle vores projekter og analyserer os frem til, hvordan vores projekter giver noget til beboerne, dem, der kommer rundt om bygningerne og ikke mindst til byen, de bliver opført i,” fortæller Nikolaj Frølund Thomsen. der er partner og ansvarlig for byggeri hos WERK.

Når noget er smukt, så passer man på det 
Tilgangen giver også WERK mulighed for at skille sig ud og konkurrere på andet end ren og skær økonomi ved at tilbyde bygherrer noget andet og mere, som sikrer merværdi. Det er også nødvendigt, når man ser på hvordan branchen udvikler sig, mener Nikolaj Frølund Thomsen. ”Med ingeniørernes igangværende opkøb af arkitektvirksomheder kombineret med at mange offentlige opgaver bliver udbudt i en eller anden form for strategiske partnerskaber, er det for os meget vigtigt at være bevidste om, hvilken værdi vi kan skabe for vores bygherrer. Og her oplever vi heldigvis, at vores kompetencer - nærværet, fleksibiliteten, kombineret med vores tekniske kundskaber - er i høj kurs blandt vores kunder. Med andre ord har jeg på fornemmelsen at vores kærlighed til og engagement for at udvikle nogle smukke bygninger og byer smitter af hele vejen rundt og skaber høj værdi i sidste ende. Vi er ikke drevet af optimering og effektivisering - men af kunsten af at udvikle noget smukt og langtidsholdbart sammen.”

LÆS OGSÅ: Nødvendighedens arkitektur – Interview med JDS Architects 

BIM fra start til slut
Peter Berner er både er uddannet arkitekt og bygningskonstruktør fortæller, hvordan WERK arbejder med BIM, ”Vi har et fuldt integreret BIM Workflow. Af og til starter vi konkurrencer i Rhino, men de fleste af vores bygge- og landskabsprojekter har vi udelukkende kørt i BIM fra start til slut. Som en del af dette har vi også afinstalleret AutoCAD på de fleste af computerne,” forklarer han med et glimt i øjet.

Værdiskabelse på Stubkaj
Stubkaj i Nordhavnen er et godt eksempel på, hvordan tegnestuens forskellige faggrupper samarbejder for at skabe et værdiskabende projekt. Det 12.000 m2 store boligbyggeri er udviklet i samarbejde med Oluf Jørgensen ingeniører med Walls A/S og Nordkranen A/S som bygherrer. Stubkaj giver noget til byen i form af et integreret byggeri, hvor kontakten til vandet er til stede overalt ― til glæde for beboere og udefrakommende. Stubkaj skal DGNB Guld-certificeres og både bygning og landskab er startet som skitser i ARCHICAD. Projektet er netop gået i jorden, og 3D har uden tvivl givet noget ekstra til projektet fortæller Nikolaj Frølund Thomsen. ”Af og til bilder vi arkitekter os ind, at vi kan forestille os en bygning med alle dens detaljer inde i hovedet, men ofte finder man ud af, at virkeligheden ser helt anderledes ud takket være 3D-modellen. Når projekterne bliver meget komplekse, er det en kæmpe fordel at kunne se alle detaljer hele tiden. Både for os selv, men i høj grad også for vores bygherrer.”

LÆS OGSÅ: Building together - ARCHICAD 24 launch party 

Peter Berner fortæller, at det er stort arbejde at kvalitetssikre projektet for kollisioner mellem arkitekt og ingeniør. ”På Stubkaj trækker vi hele tiden snit og kigger på modellen i 3D. Vi bruger ARCHICAD, mens ingeniørerne bruger Revit, så meget af kvalitetssikringen foregår ved hjælp af visuel granskning af små udsnit af fællesmodellen, som opdateres gennem projektet. Ved at optimere den digitale model, kan vi løse mere digitalt, hvilket betyder, at der er færre udfordringer, der skal håndteres på byggepladsen. I sidste ende betyder det, at både entreprenøren og bygherren er mere sikre på økonomien i projektet.”  

BIM er al arbejdet værd
I Danmark er der mange der bruger Revit som BIM-platform og selv om Nikolaj Frølund Thomsen synes, at ARCHICAD på mange måder er en bedre løsning, der også resulterer i bedre grafisk styring af tegningerne, så er det en udfordring at skulle forklare, hvorfor man har valgt den software, der bedst passer til WERK, frem for det som de fleste andre bruger. ”Der er brug for en ny fortælling om, hvorfor det er fordelagtigt, at vi kan vælge den software, som er bedst for projektet”.

Billedkreditering: 
Stubkaj: WERK / Tegnestuefotos: WERK / Lanternen: WERK/Snøhetta (visualisering MIR)

Dette er en forkortet udgave af ”Med værket i centrum”. Du kan læse hele interviewet her >>  

GRAPHISOFT Center Danmark
Rentemestervej 62
2400 København NV
Københavns Kommune
Danmark
CVR nummer: DK40824057
P nummer: 1025084957

Kontaktperson

Thomas Graabæk
Arkitekt - Indehaver
+45 26285306 tg@formfaktor.dk

Send til en kollega

0.063