23948sdkhjf

Den første danske fliseklæber – skabt i Kolding

| Medlemsnyhed | Indrykket af Alfix A/S

Vidste du, at den sydjyske virksomhed Alfix var den første danske producent af fliseklæber? Året var 1963 – datoen 1. maj, og byggebranchen tog hurtigt varmt imod den nye lokale spiller i branchen.

Fliseklæber, fliseklæb, flisemørtel – kært barn har …

Alfix Universalmørtel var navnet på den første danske fliseklæber, som fabrikanten Hans Carstensen Toft bragte til verden. Historien startede i et lille kælderlokale hjemme i privaten i Kolding, hvor Hans arbejde hårdt for at skabe en kvalitets fliselim til de mange fliseprojekter. Om opstarten fortæller barnebarn af stifteren og 3. generation i Alfix – Anders Bertelsen Toft:

”Min farfar skabte i 1963 en kvalitets pulvermørtel baseret på hvid Portland cement. Det var en unik recept som opnåede dansk patent. Da Alfix var første producent af fliseklæber og fugemasse på det danske marked, fik han en rigtig god start”.

Projektet var funderet i et ønske om at skabe tryghed for både bygherrer, murere og forhandlere i deres flisemonteringsprojekter. Hans Carstensen Tofts erfaring fra branchen var nemlig, at der på mange byggepladser var behov for mere stabile og holdbare produkter til flisemontering. Det murerne dengang selv blandede sammen ude på pladserne resulterede simpelthen i for mange reklamationer.  

”1960´erne rimer på samfundsfremgang og byggeboom, og dette kom min farfar, kollegaerne og Alfix til gode. I de første opstartsår var Alfix alene som dansk producent på markedet, og mange kunder fandt heldigvis stor værdi i at handle med en lokal producent. Dette er heldigvis noget, vi stadig mærker den dag i dag”, fortsætter Anders Bertelsen Toft.

Læs mere om Alfix historien her: Alfix

Tryghed og bæredygtighed er kernen

Alfix missionen om at skabe tryghed med høj produktkvalitet, professionel byggeteknisk vejledning og ansvarlighed generelt er stadig mantraet i Kolding. Bæredygtigt byggeri fylder mere og mere i projekterne, og i Kolding vækker dette særlig stor glæde.

”Bæredygtigt byggeri i 60´erne handlede mest af alt om kvalitetsløsninger der kunne holde i mange år og som var lette at arbejde med for håndværkerne. Sådan var det også i de efterfølgende årtier, og det gælder stadig. På toppen af dette er omtanke for miljø- og arbejdsmiljø rykket helt frem i bussen de seneste år. Det glæder os meget, da vi i Alfix aktivt har arbejdet med den grønne agenda siden 2000”, siger Anders Bertelsen Toft.

Ifølge 3. generation vil Alfix være med helt fremme i feltet og tage ansvar for alle sine aktiviteter. Det klare ønske er at efterlade verden i rigtig god stand til de kommende generationer. I Alfix er man således af den klare overbevisning, at man som dansk producent af gulvspartelmasse, fliseklæber og facadepuds sagtens kan være med til at flytte noget i den bæredygtige omstilling.

Læs mere om Alfix´s nuværende bæredygtige aktiviteter: Bæredygtighed

Fotos:

1. Alfix Universalmørtel (første danske fliseklæber på markedet)

2. Stifter af Alfix - Hans Carstensen Toft (1916-2003)

3. Alfix fabrikken i Kolding. I dag med 48 medarbejdere og aktiviteter i Danmark, Sverige og Norge. På fabrikken produceres alt fra støbemasse, gulvspartelmasse, vådrumsmembraner, fliseklæbere, fugemasse, facadepuds og facademaling - læs mere her: Produkter. Der produceres på 100% vindstrøm samt bionaturgas. 

 


Skriv kommentar

Medlemsnyhed

Indrykket af
Alfix A/S

H.C. Ørsteds Vej 13
6000 Kolding
Danmark
Alfix A/S

Billeder & videoer

Stifter af Alfix - Hans Carstensen Toft. Bosiddende i Kolding, hvorfra han skabte virksomheden Alfix i et kælderlokale. Alfix anno 2021. Fabrikken ligger stadig i Kolding - i dag er der 48 medarbejdere på fabrikken, der producerer støbemasse, gulvspartelmasse, vådrumsmembraner, vandtætning, fliselim, fliselklæber, fliseklæb, fugemasse, flisefuge, facadepuds, armeringspuds, isoleringspuds og facademaling.

Send til en kollega

0.125