23948sdkhjf
Del siden
Annonce

Maleren spænder ben for sig selv

Malerne arbejder ofte i rod, blandt andre håndværkere og med tidsplaner, der skrider. Men maleren spænder også sommetider ben for sig selv, mener Faglig teknisk afdeling i Danske Malermestre.

Det er ikke nyt, at malerne går i rod på byggepladser sammen med andre håndværkere og med tidsplaner, der hele tiden skrider. Sådan har det været de sidste mange år, lyder det fra Faglig teknisk afdeling i Danske Malermestre, hvor afdelingschef Lilian Bech og kontorchef i Aarhus Allan Brohus sidder.

- Forholdene for malerne er måske forværret lidt. I dag skal beboerne nærmest flytte ind samtidig med første spadestik. Byg­geperioden er væsentlig forkortet. I gamle dage tog det et år at bygge et parcelhus – og i dag står et typehus færdigt tre måneder efter første spadestik, siger Lilian Bech og suppleres af Allan Bro­hus:

- Før vi fik de vandige malinger, fik malerne oftere lov til at gå alene, fordi tørretiderne var længere. Man malede sig nærmest ud af rummene, når man afsluttede med lakerede vindueskarme. Det krævede, at malerne var alene, så der ikke kom fnuller i lakken.

Erfaringen fra Faglig teknisk afdeling i Danske Malermestre er, at det er lettere for de større malerfirmaer at stille krav til bygherre om, hvilke betingelser de vil arbejde under. Og at nogle byggefir­maer er bedre til at have styre på arbejdsgangene end andre.

- Nogle af de store byggefirmaer giver malerne ordentlige vilkår. De har styr på tidsplanerne og rækkefølgen i processen.

- Og nogle malerfirmaer har klare strategier for, hvordan de vil arbejde. Andre, specielt små eller nystartede virksomheder, er mere usikre og typisk mere bange for at miste kunder, siger Lilian Bech, der er helt bevidst om, at der også er byggefirmaer, der ud­nytter, at mindre – eller nystartede – malervirksomheder ikke har samme økonomi som de større malerfirmaer, og derfor siger ja til opgaver, hvor de burde have sagt nej.

Faglig teknisk afdeling har alt for ofte set, at der laves alt for store kontrakter. Malermestre, der skriver under på, at de skal lave fem eller ti parcelhuse.

- Her er vores råd at nøjes med at sige ja til et hus ad gangen, så man kan se, hvordan procedurerne er. Når først der er under­skrevet en kontrakt på ti huse, så er den ikke til at komme ud af igen. Og her ser vi mange brække halsen, siger Allan Brohus.

Kontraktbrud er nemlig meget dyrt, så skriv hellere under på mindre opgaver ad gangen. Danske Malermestre har oplevet en del malermestre gå konkurs, fordi de har gabt over for mange opgaver i samme kontrakt.

- I stedet for at lave en stor kontrakt, så lav ti små. Som maler­mester skal du ikke sige ja til 30 trappeopgange, der skal afleveres på én gang. For når du når til trappe 30, har du stadig ansvaret for trappe ét. Så sats hellere på delafleveringer, siger Lilian Bech.

Det med småt
Men inden man begynder at drømme sig tilbage til de gode, gamle dage, hvor alting var bedre, er det vigtigt at huske på, at maleren selv er med til at spænde ben for sig selv. For erfaringen i afde­lingen er, at alt for mange kun overfladisk læser udbudsmaterialet igennem, før de sender deres tilbud.

- Vi ser desværre mange sager, hvor problemerne kan føres tilbage til, at du ikke har sat dig ordentligt ind i udbudsmaterialet. Du sender dit tilbud, som bliver accepteret, men får derved sagt ja til de betingelser og tidsplaner, der fremgår af udbudsmaterialet, forklarer Allan Brohus.

- Og så er det sværere efterfølgende at kræve tidsfristforlængelser, indskyder Lilian Bech.

Når bygherren har accepteret alle håndværkernes tilbud, får alle tilsendt en hovedudbuds-tidsplan. Efter såvel AB18 som AB 18 Forenklet har de involverede håndværkere nu mulighed for at komme indsigelser til tidsplanerne, hvorefter bygherren sender en revideret tidsplan ud.

- Og hvis du bare får stukket en revideret tidsplan ud og ikke gør indsigelser, hvis du kan se, at tingene ikke hænger sammen i forbindelse med dit arbejde, ja så hænger du altså på den udsendte tidsplan, konstaterer Allan Brohus.

Vær aktiv
I forbindelse med større byggerier, afholder byggeledelsen ugent­lige byggemøder med håndværkerne. Selvom maleren først kom­mer ind til sidst, lyder rådet fra Faglig teknisk afdeling, at man ikke venter til sidste øjeblik med at deltage, men derimod møder op langt tidligere.

- Alt for mange dukker først op til sidst. Men gør dig selv den tjeneste at deltage på byggemøderne et godt stykke tid, før dit arbejde begynder, siger Allan Brohus og fortsætter:

- På den måde får du overblik over, hvordan byggeriet skrider frem, og hvad der er af problemer. Og du får mulighed for at få føjet til referat, hvis du kan se, at der vil opstå problemer for dit arbejde på pladsen.

Og netop referaterne fra byggemøderne er et andet område, hvor maleren kan hjælpe sig selv. For selvom man ikke deltager på møderne, kan man holde sig orienteret om byggeriets gang.

- Glemmer du at læse referatet, eller er du af den opfattelse, at der er lige meget, for du er jo ikke begyndt endnu, ja, så er du godt i gang med at bede om problemer.

- For igen får du ikke gjort indsigelser, hvilket er det samme som en accept at tingenes tilstand. Du siger ja til at referatet, men så er det altså svært at komme og bede om forlængelser fordi tidsplanerne skrider. Du har jo ikke gjort indsigelser over for referatet, forklarer Lilian Bech.

Billedtekst: Der er problemer på byggepladsen, men malermesteren kan selv gøre det nemmere for sig selv ved blandt nærlæse udbudbuds­materialet og deltage aktivt op byggemøder, mener Faglig teknisk afdeling. Foto Brian Rasmussen

 

Danske Malermestre
Islands Brygge 26, 5.
2300 København S
Københavns Kommune
Danmark
CVR nummer: DK61834710
P nummer: 1003147310

Kontaktperson

Annika Ipsen
Kommunikationsansvarlig
+45 61779770 aip@malermestre.dk

Send til en kollega

0.063