23948sdkhjf

Sådan påvirker små designændringer LCA-resultatet

| Medlemsnyhed | Indrykket af GRAPHISOFT Center Danmark

Se, hvordan selv simple designmæssige beslutninger påvirker resultatet af LCA-beregningen.

LCA-beregninger bliver et krav i bygningsreglementet fra 2023. Det kan være et surt benspænd, men det kan jo også være et incitament til at skabe klimavenlig arkitektur.

LCA-beregningen består af den CO2e, der er indlejret i byggematerialerne, og den CO2e der udledes fra energiforbruget til driften. Da bygningens udformning er afgørende for, hvor LCA-beregningen ender, bør LCA-beregningerne udføres allerede udføres i skitsefasen. Derudover skal man opgøre projektets LCA, så de matcher kravene i bygningsreglementet – altså i kg. CO2e pr. m2 pr. år.

Selv små designmæssige ændringer har stor betydning for resultatet af LCA-beregningen

For at vise hvordan selv små designændringer påvirker LCA-beregningen, har vi modelleret en helt simpel bygning. Vi benytter BIM-modellen til at teste en række designændringer – nogle på form og andre på materialer – for at demonstrere, hvordan de for hvert trin ændrer LCA-beregningens resultat.

LÆS OGSÅ: LCA i de tidlige faser fremmer bæredygtigt byggeri

For eksempel kommer vi frem til, at du bare ved at flytte vinduernes placering kan ændre beregningen fra 10,8 til 11,1 kg. COe pr. m2. pr. år. Vores test viser også, at materialevalg og taghældning har stor indflydelse på resultatet af LCA-beregningen.

5 scenarier, der ændrer LCA-beregningen

Vi har opstillet fem scenarier, hvor vi ændrer designet. I første scenarie er vægge og dæk af CLT (massiv-træ). Der er hovedsageligt store sydvendte vinduer. Her bliver resultatet af LCA-beregningen 10,8 kg. CO2e pr. m2 pr. år. Bemærk, at energiforbruget til bygningens drift udgør 47% af den samlede klimabelastning.

Du kan se de fire andre designændringers indflydelse på LCA-beregningen på vores blog, du rammer her →

LCA-beregninger fra DesignLCA

Beregningerne er gennemført i DesignLCA, som GRAPHISOFT Center Danmark har udvikelt i samarbejde med Lendager. DesignLCA er en BIM-baseret LCA-beregner, der både beregner CO2-udledningen for selve byggeriet og bygningens drift – de to parametre, der indgår de kommende nationale LCA-krav – allerede i de tidlige faser.

Læs mere om DesignLCA her →

Medlemsnyhed

Indrykket af
GRAPHISOFT Center Danmark

Rentemestervej 62
2400 København NV
Danmark
GRAPHISOFT Center Danmark

Billeder & videoer

Send til en kollega

0.109