23948sdkhjf
Del siden
Annonce

Efter praktikaftale: Pas nu stadig på

Der vil gå tid, og de andre er stadigt ude efter dine medarbejdere. Sådan lyder advarslen i dag til de små håndværkvirksomheder.

I forrige uge indgik regeringen og arbejdsmarkedest parter en praktikaftale, der skal sikre 8-10.000 nye lærepladser. Men dermed er fremtiden langt fra sikker for mindre håndværksvirksomheder, som nu skal holde godt fast i deres medarbejdere, lyder advarslen i dag fra deres arbejdsgiverforening.

-  Aftalen er som sådan god nok, men der vil gå adskillige år, før den overhovedet begynder at slå igennem i nye, kvalificerede medarbejdere. Og i mens vil konkurrenter stadigt være ude efter al den arbejdskraft, de kan få. Så hold godt fast i dine medarbejdere og nuværende lærlinge, lyder rådet fra Dansk Håndværks direktør Morten Frihagen.

Vanskelig at tackle
Udfordringen vil ifølge direktøren gælde alle mindre håndværksvirksomheder. Men han peger på, at det særligt bliver i yderområderne, at problemet kan blive vanskeligst at tackle. Det er nemlig vanskeligt at tiltrække arbejdskraft fra storbyerne, mens mobiliteten den anden vej er større. Så her skal håndværksmestrene være særligt opmærksomme, for at sikre sig, at de ikke mister de folk, de har - eller kommer til at mangle den næste medarbejder, de får brug for at ansætte:

- I sig selv betyder aftalen jo ikke, at der kommer flere unge i gang med uddannelserne - kun at der bliver praktikpladser nok til dem, der er. Men den skulle jo også gerne få flere unge til at vælge en faguddannelse. Men selv om de gør det, vil der gå 3-4-5 år før de kommende elever er færdiguddannede. Og vi ved, at de små virksomheders dygtige medarbejdere jævnligt bliver kontaktet af andre, med tilbud om job. Derfor skal man fortsat sikre sig, at man har de mest attraktive arbejdspladser, lyder det fra direktøren.

Kan se umulig ud
Han peger på, at selv om konkurrencen med større virksomheders tilbud umiddelbart kan se umulig ud, har netop de små håndværksfirmaer en række fordele, som de kan spille på:

- Vi har lavet et helt katalog til vores medlemmer med ideer og vejledning, om hvad de skal gøre. Men først og fremmest skal virksomhederne spille på den tætte dialog og den lokale forankring, som ikke kun er en ulempe, og som i yderområder kan vendes til en styrke.

Trepartsaftalen om praktik til 8-10.000 unge betyder ikke nødvendigvis at alle virksomheder vil uddanne flere lærlinge. Det er kun det økonomiske incitament, der styrkes. Nogle vil dermed stadigt vælge at betale sig fra at slippe for uddannelsesansvaret, og i stedet forsøge at hente deres kvalificerede medarbejdere hos andre virksomheder, når de er færdigt uddannet. Og det vil stadig ramme særligt de små og mellemstore virksomheder, som har tradition for at uddanne mange lærlinge.

Dansk Håndværk
Islands Brygge 26
2300 København S
Københavns Kommune
Danmark
CVR nummer: DK76065314
P nummer: 1002479704

Kontaktperson

MF
Morten Frihagen
Direktør
mf@dhv.dk

Send til en kollega

0.047