23948sdkhjf
Del siden
Annonce

M. J. Eriksson har lavet faciliteter til Danmarks nye kampfly

Fighter Wing Skrydstrups anlæg og byggeri er spækket med særlige løsninger, skabt i joint venture og god dialog mellem byggeriets parter

På Flyvestation Skrydstrup, eller ”Fighter Wing”, som er stedets militære navn, har M.J. Erikssons Construction-afdeling brugt de sidste par år på skabe en ny base til Danmarks nye F35-kampfly. 

Oprindeligt skulle flyvestationens F16 hangarer blot ombygges til F35, da det var planen af udfase F16 tidligt. Men af flere årsager blev det besluttet at bygge nye hangaretter, en letvægtsvariant af hangaren, til F35-flyene i stedet. Et stort held, da udfasningen af F16-flyene er udskudt, bl.a. grundet krigen i Ukraine. 

M.J. Eriksson har spillet en meget central rolle i tilblivelsen af den nye flyvebase med udførelse af alt fra anlægsarbejder i terræn, missilvolde, start- og landingsbaner til selve råhus-byggeriet i stål og beton for både kommandocentralen og hangaretterne til flyene.     

Projektchef Karen Helmart fra Forsvarets Ejendomsstyrelse, har siddet i spidsen for hele byggeriet de sidste tre år, og har oplevet løsningsorienterede samarbejdspartnere i byggeprocessen. 

”Vi har jo en kompleks organisation fra statens og militærets side, men vi har også haft en masse udfordringer de sidste 7 år, som ingen af os har erfaring med. Generelt synes jeg, alle har været villige til at gå konstruktivt ind i problemstillingerne og der har været både fleksibilitet og tillid over hele linjen,” siger Karen Helmart. 

 

Anderledes krav til byggeri og organisation
Også M.J. Eriksson har prøvet kræfter med nye fagområder og atypiske sikkerhedsudfordringer, og det har stillet store krav til både fagligheden, planlægningen og samarbejdet, fortæller Head Of Construction Michael Duelund. 

Udover de betydelige krav til den militære sikkerhed og fortrolighed på projektet, så har projektet også været underlagt skrappe krav fra de amerikanske leverandører af flyene. Derfor har flere løsninger været så særegne, at hverken byggefolk eller stat har prøvet kræfter med dem før. 

Ifølge Karen Helmart, er det den gode dialog, der har sikret projektets fremdrift og færdiggørelsen til 1. oktober i år, hvor den officielle overdragelse blev markeret med bl.a. royalt besøg og fly i luften. 

”Alle har taget ejerskab og haft mod til at finde løsninger og træffe de rigtige beslutninger. Jeg har oplevet, at alle parter har haft stor forståelse for hinandens positioner og udfordringer, og det er grunden til, at vi har kunne lykkes med at komme i mål,” siger Projektchef Karen Helmart . 

Samme oplevelse har Michael Duelund haft. M.J. Erikssons del af projektet er udført i joint venture med 5E-Byg og blev afleveret 1. september – en måned før den endelige overdragelse af nøglerne. 

”Det har været et utrolig spændende, men også meget krævende og komplekst projekt. Vi er kommet rigtig godt i mål, men det skyldes absolut kun det utroligt dygtige projektteam på pladsen, og det gode, åbne og ærlige samarbejde, der har været blandt alle parter i byggeriet,” slutter han.  

Vedhæftede billeder er taget af Kim, Skrydstrup Fighter Wing.

Foto1 er fra venstre Projektchef i M.J. Eriksson Kræn Lau Andersen, Projektchef i Ejendomsstyrelsen Karen Helmart og Head of Construction i M.J. Eriksson Michael Duelund

 

Om Det nye F-35 Campus

·        25.000 m2 nye faciliteter til undervisning, vedligehold, opbevaring og administration af 27 F-35 fly

·        Omkostninger til anlæg og byggeri: 1,3 mia. DKK

·        MJE Construction har bl.a. lavet alt betonarbejde, elementmontage og facadearbejde  

·        MJE har bl.a. lavet 300.000 m2 støjafskærmning, 50 km forsyningsledninger og 116.000 m2 grønne arealer 

 

Om M.J. Eriksson

Ingeniørvirksomheden M.J. Eriksson A/S er en af Danmarks største jord- og anlægsentreprenører, med over 600 fagligt specialiserede ansatte og en omsætning på 3 mia.kr. MJE blev grundlagt i 1945 af Eriksson-familien, som stadig ejer virksomheden i dag. M.J. Eriksson har kontorer og byggepladser i hele landet, hvor vi hver dag bidrager til at udvikle og udbygge infrastruktur, forsyning og byggeri.

 

 

M.J. Eriksson A/S
Gammel Køge Landevej 773
2660 Brøndby Strand
Brøndby Kommune
Danmark
CVR nummer: DK71432017
P nummer: 1003178012

Kontaktperson

MT
Marie-Louise Thorsen
mth@mje.dk

Send til en kollega

0.047