23948sdkhjf
Del siden
Annonce

Apple Vision Pro – en ny fremtid for byggebranchen?

Vision Pro er Apples nye headset og repræsenterer et kvantespring for virtual og augmented reality – og indfører derudover Spatial Computing som en ny form for digitalt arbejde, der med stor sandsynlighed vil ændre vores arbejdsvaner.

Spatial Computing.

Det er den nye form for digitalt arbejde, der samler alt det vi kender fra traditionelle computere, smartphones, Virtual Reality (VR) og Augmented Reality (AR).

Vision Pro er et headset som gør det muligt at placere skærme og andre digitale elementer omkring dig i dine virkelige omgivelser. Den kan erstatte en stationær computer på hjemmekontoret eller i sommerhuset. Den gør det muligt at arbejde på flere store skærme, selv om du sidder i et fly. Du kan arbejde med flere skærme på en gang og meget, meget mere.

Det er der mange andre headsets som har forsøgt  før. Men ingen af dem er lykkedes med at gøre det så nemt, lækkert, virkelighedstro nok til, at det bare fungerer. Det særlige ved Apple Vision Pro er, at det endelig virker ordentligt.

LÆS OGSÅ: DesignLCA vinder digitaliseringsprisen ved Building Awards

BIMx er byggeriets første app til Vision Pro

Vision Pro fungerer med apps, der downloades fra en app store. Brillen indeholder en computer, ligeså stærk som en typisk bærbar, kameraer og diverse sensorer. Du behøver altså ikke at have hverken computer eller smartphone for at Vision Pro fungerer.

BIMx er det allerførste BIM-program til Vision Pro. I BIMx kan du se 2D-tegninger, der er linket sammen via bl.a. interaktive snitpile. Tegningerne kan drejes til perspektiv lagt sammen med 3D-modellen, som også kan opleves i Virtual Reality, hvor den omslutter dig helt, så du virkelig oplever at være i modellens rum.

En anden mulighed med BIMx er, at samarbejde på et BIMcloud-projekt, som deles mellem medarbejdere på forskellige arbejdsstationer. Det gør det muligt at kommunikere med hinanden via BIMcloud, og f.eks. sende beskeder fra BIMx på byggepladsen til dine kolleger tilbage på tegnestuen.

LÆS OGSÅ: Mere ambitiøse LCA-krav, tak...

Beskederne kan være koblet til et objekt i BIM-projektet og indeholde et foto eller et skærmbillede, som du tilmed kan tegne ovenpå. Beskederne læses af modtageren direkte i Archicad eller BIMx på en anden enhed, og du kan vælge at svare eller bare markere som udført.

BIMx-app’en er gratis og kræver hverken login eller password. Det betyder, at du nemt kan sende link til projektet til dine samarbejdspartnere, bygherre, kommende brugere eller måske håndværkerne, så de kan opleve projektets 2D-tegninger, 3D-model, visualiseringer og mængdeudtræk. Når projektet opdateres i Archicad, kan du genudgive BIMx-projektet, og så vil alle der har downloaded projektet se en lille rød cirkel, som betyder, at der er en opdatering parat til projekt-materialet.

Spændende at se, hvad fremtiden bringer...

Det bliver spændende at se, hvordan byggebranchen tager imod Vision Pro. Det vil uden tvivl flytte noget, så du nemt kan tage hele projektet med ud på byggepladsen og ind i skurvognen. Ligesom ingen havde forudset, hvordan apps som Instagram, Snapchat, Tinder, Mobile Pay og MitID, har gjort det næsten umuligt at undvære sin smartphone, forstår vi nok først potentialet med Vision Pro, når der bliver udgivet helt nye apps, der kun fungerer i et headset.

Hvem ved, hvad fremtiden bringer?

Tusind tak til ConTech Lab for lån af Apples nye headset og Reiulf Ramstad Arkitekter for lån af BIM-modellen af deres seniorbofællesskab i Sønderborg til at gennemføre testen i BIMx.  

Dette er en forkortet udgave af blogindlægget "Apple Vision Pro en ny fremtid for byggebranchen", du kan læse i dets helhed på  GRAPHISOFT Center Danmarks hjemmeside. 

GRAPHISOFT Center Danmark
Rentemestervej 62
2400 København NV
Københavns Kommune
Danmark
CVR nummer: DK40824057
P nummer: 1025084957

Kontaktperson

Thomas Graabæk
Arkitekt - Indehaver
+45 26285306 tg@formfaktor.dk

Send til en kollega

0.047