23948sdkhjf
Del siden
Annonce

Skal vi begynde at tale hinanden op?

Når vi taler om de unges manglende lyst til at søge ind på erhvervs- og professionsuddannelserne, er det måske også på tide at tale om, hvordan fagbevægelsen over en bred kam taler arbejdet ned.

En fredag midt i marts måned kom DI med en pressemeddelelse. Essensen var, at antallet af ansøgninger til HTX-uddannelserne efterhånden var faldet til et kritisk niveau, og at der derfor var brug for politisk handling, hvis uddannelserne skal opretholdes.

Men det er jo ikke kun HTX-uddannelserne, der lider under faldende ansøgningstal – helt generelt ”flygter” de unge fra erhvervsuddannelserne med alt, hvad det i fremtiden vil komme til at indebære af mangel på dygtig, velkvalificeret arbejdskraft i stort set alle brancher.

Spørgsmålet er så, om det alene er politisk handling, der er brug for? Må jeg i al stilfærdighed have lov at trække fagbevægelsen ind i debatten om den manglende søgning til HTX- og erhvervsuddannelserne? For over en bred kam har den danske fagbevægelse de sidste år ikke bestilt meget andet end at tale diverse fag ned under gulvbrædderne… Skal man tro den danske fagbevægelse under et, er det forbundet med gråd og tænders gnidsel, at bevæge sig ud på arbejdsmarkedet.

Lønnen er under al kritik, arbejdstiderne er under al kritik, arbejdsgiverne er under al kritik, arbejdsmiljøet er under al kritik, det psykiske arbejdsmiljø er under al kritik – fortsæt gerne selv opremsningen! Og på den baggrund er der nogen i dette land, der undrer sig over, at de unge søger alle andre steder hen end mod erhvervs- og professionsuddannelserne? For mig at se, er det en helt naturlig reaktion på alle de historier, der bliver bragt til torvs.

Jeg siger bestemt ikke, at der ikke kan være relevante forbedringer, der kan foretages på den enkelte arbejdsplads som helt generelt på arbejdsmarkedet. Men at det skulle være så dårligt at gå på arbejde i Danmark, det køber jeg på ingen måde.

Så ja, det kan godt være, der er brug for politisk handling, men der er så sandelig også behov for, at vi begynder at tale hinanden og det danske arbejdsmarked op! Ellers bliver de unge i hvert fald ved med at flygte fra uddannelserne. 

Læs lederen Skal vi begynde at tale hinanden op? i Danske Malermestre nr. 3 

Foto Ricky John Molloy

 

Danske Malermestre
Islands Brygge 26, 5.
2300 København S
Københavns Kommune
Danmark
CVR nummer: DK61834710
P nummer: 1003147310

Kontaktperson

Annika Ipsen
Kommunikationsansvarlig
+45 61779770 aip@malermestre.dk

Send til en kollega

0.094