23948sdkhjf
Del siden
Annonce

Dit udlandsstudie er ikke nødvendigvis en smutvej ind på arbejdsmarkedet

De færreste starter på toppen, og et semester eller et studie i udlandet baner ikke alene vejen dertil

Af Klaus Christensen, Communication Officer at HumanTrust A/S

Først og fremmest vil jeg slå fast. Min intention er ikke at teste, hvorvidt en uddannelse i udlandet stiller dig bedre som nyuddannet end de nyuddannede, som har haft mors gyldne kødgryder indenfor rækkevidde. I stedet har jeg talt med en, der på dybt vand har udfordret sig selv. I første omgang ved at læse sit 4. semester i Valencia og senere ved at læse hele sin kandidat på et privat universitet i Madrid - nærmere bestemt på Comillas Pontifical University ICADE Business School.

"Jeg talte ikke spansk, da jeg kom dertil, og generelt var opholdet rigtig hårdt og præget af mange udfordringer. Det var svært at få min økonomi til at hænge sammen og meget svært at få et socialt netværk op at fungere på grund af kultur- og sprogbarriererne."

Reham Breko er kvindens navn, der som 23-årige flyttede til Madrid for at læse sin drømmeuddannelse indenfor HR-ledelse. Med en bachelor i filologi og humanistisk forretningsudvikling fra Aarhus Universitet stod hun og skulle overveje, om hun skulle læse den sidste del af sin uddannelse i Madrid og få en af Europas mest anerkendte HR-uddannelser til gengæld, eller om hun skulle blive i Danmark.

"Giver det her overhovedet mening? Det spørgsmål stillede jeg mig selv mange gange, når jeg hver dag var i skole fra 8-16 og derefter brugte resten af døgnets 24 timer på at forberede mig til den næste studiedag. Er det virkelig sådan her, jeg vil bruge min ungdom?"

På trods af lange dage vandt Reham Brekos kærlighed til HR-faget, og selvom hun i dag har svært ved at forstå, hvordan hun klarede sig igennem, er hun yderst tilfreds med de oplevelser og kompetencer, som det spanske udlandseventyr har givet hende.

"Der er ingen, der griber dig som herhjemme. Du er overladt til dig selv, hvilket lærer dig, hvad struktur betyder, og hvad selvstændighed indebærer."

I en alder af 25 år stod Reham Breko med sit kandidatbevis i hånden taget på et madriliensk privat universitet. Det er der ikke mange danske færdiguddannede, der kan bryste sig af. Trods det var vejen ind på arbejdsmarkedet ikke blot en slentretur igennem Kongens Have.

"Et semester i udlandet eller en udenlandsk universitetsuddannelse er ikke lig med, at du kan stille dig forrest i køen. Tværtimod. Jeg har i hvert fald ikke oplevet, at det alene har stillet mig i en gunstigere position i forhold til andre jobsøgere."

Derimod har de oplevelser og de kompetencer, som den i dag 28-årige dansker med irakisk oprindelse fik under sit spanske studieophold, banet vejen fra skolebænken til arbejdsmarkedet og HR-branchen. Hun kan for eksempel dokumentere, at hun ikke er forandringsangst og ikke er bange for den globale verden. Hun kan vise, at hun har erfaring med at arbejde på tværs af nationale og internationale grænser.   

"Min uddannelse er med til at tegne min samlede profil, men jeg kan ikke overleve på baggrund af den. Jeg kan dog vise, at jeg ikke er bange for at kaste mig ud i og stå alene med store udfordringer, samt at jeg er forandringsparat. Det, jeg har med i min bagage, er ikke mere unikt, end hvad mange andre har med i deres. Unge har i dag mange unikke kompetencer såsom at have været lukkeansvarlig i SuperBrugsen eksempelvis. Det, som det i virkeligheden handler om, er, hvordan man individuelt formår at trække kompetencerne frem i lyset for arbejdsgiverne."

Reham Breko er i dag ansat som HR Manager i Visma, og fra sine personlige erfaringer som nyuddannet og sine flere års erhvervserfaring, er hendes råd til nyuddannede tydelige.

"Min klare anbefaling er, at du skal have en vision. Du skal have sat dig ind i virksomheden, så du kan stille de skarpe spørgsmål til jobsamtalen, hvilket udviser initiativ. Derudover skal du være med på beatet og forstå, hvad der bevæger sig inden for branchen, så du kan forklare, hvad du kan bidrage med, og hvordan du kan være med til at føre virksomheden i den rigtige retning. Du må gerne være aggressiv i din jobsøgning, men det er også vigtig, at du er realistisk og går ydmygt til værks. De færreste starter på toppen."

Har du læst dele af din uddannelse eller hele din uddannelse i udlandet? Så vil jeg meget gerne høre, om du har oplevet nogle åbenlyse fordele ved det, eller hvad du har gjort for at bringe kompetencerne fra dit udlandsophold i spil, da du skulle ind på arbejdsmarkedet.

HumanTrust A/S
Gammel Viborgvej 9A / Vejlevej 27, 1. sal
8381 Tilst, Aarhus
Århus Kommune
Danmark
CVR nummer: DK35044922
P nummer: 1018283073

Kontaktperson

Send til en kollega

0.062