23948sdkhjf
Del siden
Annonce

Bliver du starstruck, når headhunteren ringer?

Det er okay at blive smigret – men hold øjnene åbne imens

Der var engang… engang, hvor rekruttering stort set kun handlede om specialiststillinger og direktører. Betroede og særlige stillinger med en meget høj grad af ansvar for enten pengekassen, produktudviklingen eller medarbejderne eller det hele. De øvrige medarbejdere blev fundet via åbne jobopslag, typisk i dagspressen, hvor kandidaten selv måtte henvende sig.

Sådan er det ikke længere. Arbejdsmarkedet har ændret sig, og ikke kun fordi jobopslag i dag sparkes i omløb via nettet og ikke mindst de sociale medier. Det er ganske enkelt blevet sværere for virksomheder at rekruttere selv; både fordi det tager tid at finde de rigtige, og fordi mange virksomheder har erkendt, hvor dyrt det kan være at fejlansætte.

Her kommer vi som headhuntere ind i billedet, og derfor er der i dag mange flere kandidater, som får et opfordrende prik på skulderen. Mange bliver forståeligt nok smigrede over, at lige præcis deres profil er interessant for andre, men der er kun et par små skridt til en mere uheldig tilstand: At blive starstruck.

Desværre oplever vi af og til kandidater, hvor vores interesse i dem reelt gør dem blinde. De glemmer at mærke efter, om det job, de er i spil til, nu også er noget for dem. I stedet bliver de så glade for vores interesse, at de forveksler den med deres egen reelle interesse i et jobskifte. Det er, mildest talt, uheldigt.

Vores klare råd: Træk vejret og tænk dig om. Især hvis du egentlig trives i dit nuværende job og ikke havde overvejet nye udfordringer, før vi kontaktede dig.

Du skal altid spørge dig selv, om det job, vi har med under armen, nu også er så spændende? Er det et skridt fremad, til siden – eller måske endda lidt bagud? Hvordan kan jeg udvikle mig, både fagligt og personligt? Skal jeg reelt lave det samme som i dag, bare med nye kolleger og 20 km længere til jobbet? Hvad vil arbejdstider og vilkår betyde for mit privatliv? Og fremfor alt: Har jeg overhovedet lyst til at forlade mit nuværende job?

Måske lyder det lidt underligt, at en headhunter opfordrer dig til at se så kritisk på det, vi tilbyder dig, men vi gør det ganske enkelt af hensyn til tre parter: Dig, vores kunde og os selv.

Du har ingen glæde af et nyt job, hvor du ikke vil trives. Vores kunde har ingen glæde af en ny medarbejder, der vælger lidt i blinde og i hvert fald uigennemtænkt. Og vi har ingen glæde af at ramme forkert.

En kontakt fra en headhunter kan virke forførende, men du skal ikke kun spørge dig selv om flere ting; du skal også spørge os: Hvorfor og hvordan har I fundet frem til netop mig?

Hvad kan jeg, som er særligt interessant? Hvad rummer den nye stilling? Hvor står jeg om et par år?

At blive headhuntet er ikke en kvalitet i sig selv. Du er næppe den eneste, vi kontakter, fordi kvalifikationerne på papiret ser rigtige ud, og selve processen begynder først for alvor, når vi begynder at stille hinanden spørgsmål.

Samtidig med at være kritisk, bør du også være realistisk. Fordi vi er interesserede i dig, betyder det ikke, at du kan opføre dig, som det passer dig, eller stille ublu krav. Vi har oplevet kandidater, som først blev smigrede og derpå så selvsikre, at de følte sig sikre på jobbet længe før målstregen. Det gavnede dem ikke.

Vi opfordrer ikke til underdanighed, men til jævnbyrdighed og respekt. Vær realistisk i dine krav, lad være med at holde os hen med vage svar og lad være med at trække processen i langdrag. Det er ikke sikkert, du får jobbet af det, men det skader aldrig at opføre sig ordentligt – heller ikke i det lange løb.

Sagen er nemlig også, at Danmark er et så lille land, så der er gode chancer for, at vi løber på hinanden senere i livet. Lige nu kan det være os, der har brug for dig, men den omvendte situation kan hurtigt opstå, og den kandidat, der har håndteret en rekruttering på en respektløs og selvcentreret måde, står svagere næste gang et spændende job skal besættes.

Når vi prikker dig på skulderen, er vi selvfølgelig interesserede, og det må du gerne nyde. Men hold øjnene åbne undervejs – og du må ikke forveksle vores indledende interesse med en færdig kontrakt, hvor du selv kan udforme vilkårene.

Klik her for at læse flere nyheder fra HumanTrust A/S, hvor du også kan finde inspiration til din næste jobsamtale.

HumanTrust A/S
Gammel Viborgvej 9A / Vejlevej 27, 1. sal
8381 Tilst, Aarhus
Århus Kommune
Danmark
CVR nummer: DK35044922
P nummer: 1018283073

Kontaktperson

Send til en kollega

0.047