23948sdkhjf

Fagligt Forum tager temperaturen på elbranchen

| Medlemsnyhed | Indrykket af EL & TEKNIK

Udfordringer og muligheder i elbranchen er omdrejningspunktet for dette års program for Fagligt Forum.

Programmet for Fagligt Forum er nu faldet endeligt på plads, og der er noget at se frem til for de mange besøgende på EL & TEKNIK, der ønsker at få styrket sin generelle faglighed og øget sine kompetencer. 

Fagligt Forum består i år af én scene placeret i ’Arena Fyn’, hvor fokus denne gang ikke er på produkter, men på nuværende udfordringer og muligheder i elbranchen.

Dette afspejles i oplægsholderne, som udgøres af repræsentanter fra Sikkerhedsstyrelsen, VELTEK, Dansk Center For Lys, ABB A/S, Dansk El-Forbund, TEKNIQ og IoT Denmark.

Sikkerhedsstyrelsen på scenen alle tre dage

Steen Søgaard, inspektør hos Sikkerhedsstyrelsen, er på scenen alle messens tre dage og vil have fokus på, hvordan de nye elsikkerhedsregler, som trådte i kraft den 1. juli 2017, er skruet sammen, hvordan de afløser stærkstrømsbekendtgørelsen, og hvilke regler man skal forholde sig til i overgangsfasen inden den fulde implementering af reglerne den 1. juli 2019.

Steen Søgaard vil også komme ind på de nye bestemmelsers konkrete betydning i forhold til verifikation, eftersyn og afprøvning af den elektriske installation og komme ind på de erfaringer, som branchen allerede kan drage med de nye regler.

Tirsdag: Digitalisering i elforsyningen og installation 4.0

Tirsdag den 15. maj åbner Per Larsen, teknologi- og digitaliseringsdirektør hos ABB A/S, Fagligt Forum med sit oplæg om digitalisering i elforsyningen. I sit oplæg vil Per blandt andet komme ind på de mange fordele, som følger ved øget digitalisering, feks. installation og anvendelse af netværksopkoblede sensorer i transformerstationer, som kan opsamle og videregive vigtige detaljer om f.eks. kontaktslid, fugt og øvrig information, som en servicetekniker måske ikke umiddelbart kan konstatere ved et servicetjek. Servicecheck kan derfor effektiviseres og minimeres.

Tirsdagen byder også på et oplæg af Niels Jørgen Hansen, administrerende direktør hos TEKNIQ, og Benny Yssing, forbundssekretær hos Dansk El-Forbund, der med udgangspunkt i rapporten ”Nye muligheder i installation 4.0” vil fortælle om, hvordan installationsbranchen er i forandring og vil ud fra teknologierne; Internet of Things, data analytics, mobilapplikationer, augmented reality, robotter og grøn energi beskrive, hvorfor netop de seks teknologier vil have størst betydning for installationsbranchen frem mod 2025.

Onsdag: Udfordringer ved LED-belysning og farlige kopiprodukter på elmarkedet

Hvordan sikrer man en ordentlig lyskvalitet med LED? Når brugerne klager, er det ofte på grund af blænding eller dårlig lysfarver. På messens dag nummer to, onsdag den 16. maj, vil Anne Bay, direktør for foreningen Dansk Center For Lys, give praktiske råd og vejledning til, hvordan man sikrer sig ordentligt lys, inden det installeres.

Senere vil Per Rømer Kofod, adm. direktør for VELTEK, holde et oplæg om, hvordan farlige el-produkter, der ikke lever op til gældende standarder, og kopiprodukter af komponenter til elinstallationer er blevet et stigende problem på EU’s indre marked. Når kopier eller uvirksomme sikkerhedsprodukter bliver installeret i byggeriet, udgør det en stor risiko for brand og elektrisk stød.  Per Rømer Kofod vil i sit indlæg også introducere lytterne til MSSI Electrical (Market Surveillance Support Initiative), hvis formål er at arbejde parallelt og i samarbejde med nationale myndigheder i arbejdet med at finde mistænkelige og ulovlige produkter på markedet.

Torsdag: Efteruddannelse af elektrikere og IoT & Smart Buildings

Torsdagen åbnes med et oplæg af Kelvin Strømsholt, konsulent hos TEKNIQ, og Flemming Warth, forbundssekretær i Dansk El-Forbund, der sammen vil holde et oplæg om mulighederne for efter- og videreuddannelse af elektrikere. Kelvin og Flemmings oplæg har både fokus på uddannelsernes opbygning, og hvorfor det er vigtigt hele tiden at få efteruddannet faggruppen, således at virksomhederne og elektrikerne er ajour med nye teknologier og med de nyeste regler og dermed klædt på til at tage imod nye muligheder i branchen.

Sidst, men ikke mindst, vil IoT Denmark lukke Fagligt Forum ved at holde et spændende oplæg om IoT-komponenters store potentiale og præsentere en masse spændende løsninger, som allerede findes på markedet. Priserne på sensorer til IoT-løsninger er faldet markant og er i dag nede i et attraktivt prisniveau. Dette åbner op for helt nye anvendelsesmuligheder i elinstallationerne, da de små ”plug-and-play” sensorer på ingen tid, og med meget høj præcision, kan oplyse brugeren om vedkommende f.eks. har vandspild, et for højt elforbrug eller hvor varevognen er parkeret.

Der er således lagt i kakkelovnen til nogle yderst spændende dage på EL & TEKNIK, hvor fagligheden er helt i top. Nedenfor fremgår hele programmet for Fagligt Forum.

 

Få et overblik over alle aktiviteter og registrer dit besøg til EL & TEKNIK her