23948sdkhjf
Del siden
Annonce

Når personligheden betyder 100 procent

God kemi og indstilling kan være vigtigere end fine eksamensbeviser

Faglighed er uundværligt. Men faglighed er ikke det eneste parameter, du skal bruge som målestok, når du ansætter. Det betyder mindst lige så meget, hvordan kemien og personligheden spiller sammen.

Vi har før argumenteret for, at det giver god mening at gå efter en 70/30-model, når du skal hyre – i den model fylder personligheden 70 pct. og fagligheden 30 pct. Mange bliver skeptiske, når de hører det, fordi de instinktivt lægger størst vægt på det faglige – folk skal jo kunne passe deres arbejde ordentligt, ikke sandt?

Ja, det skal de, men de skal også passe ind i virksomhedens og teamets hverdag. Ikke mindst fordi vi ved, at der findes en anden og kedeligere model, som fortæller, at langt de fleste ansættelser sker på baggrund af fagligheden, og at langt de fleste opsigelser kommer på grund af kemien.

Derfor mener vi, at du skal vurdere personligheden højere – f.eks. 70 pct. Men nogle mener faktisk, at dette tal slet ikke er højt nok. Kirsten Nissen, indehaver af Secret Kitchen på Serridslevgård ved Horsens, siger det lige ud:

“For mig betyder personligheden 100 pct. Det lyder måske lidt voldsomt, men jeg vægter altid personlighed og kemi langt højere end diplomer, uddannelse og de ”rigtige” kurser. Selvfølgelig kan erfaring spille ind på mit endelige valg, men hvis ikke personligheden er rigtig, betyder erfaring ingenting,” siger hun.

Secret Kitchen er en lille virksomhed med ni ansatte, som leverer spændende og anderledes delikatesser til madglade danskere. Netop den lille organisation gør, at kemi og personlighed betyder mere.

“Naturligvis vil jeg ikke nedgøre faglighed og viden, og i større virksomheder er jeg helt med på, at hverdagen kan være meget anderledes. Men her er vi et lille hold, der er afhængige af hinanden i hverdagen, og vi skal kunne dække ind for hinanden, når det brænder på. Samtidig er det vigtigt for mig, at man kan tænke uden for de faste rammer, fordi der hele tiden kan dukke nye opgaver op. Hvis du er typen, der kun kan arbejde ud fra en helt firkantet jobbeskrivelse, duer det ikke hos os,” forklarer Kirsten Nissen og fortsætter:

“Jeg vægter vilje til at lære nyt, fleksibilitet, åbenhed og at man møder verden med ja-hatten på. Det er ting, du ikke kan lære på en skolebænk – enten har du det med dig, som en del af dit væsen og din indstilling til verden, eller også har du ikke.”

Læs også: Se lidt mindre på fagligheden, når du ansætter.

Kirsten Nissen understreger dermed, at viden og faglighed er vigtigt, men at det meste kan læres, når man først begynder i jobbet. Grundindstillingen til livet vil derimod fortsat være den samme.

“Jeg vurderer selvsagt, om en kandidat vil kunne klare jobbet med de udfordringer, det rummer. Men jeg vurderer også, hvordan hun eller han vil passe ind på holdet, og det kan du mærke få minutter inde i den første samtale. Er vi trygge ved hinanden, griner vi af de samme jokes, hvordan er de små signaler undervejs? Er glasset halvfyldt eller halvtomt? For mig er samtalen og det personlige indtryk enormt vigtigt, og ved den seneste samtale fik jeg først kandidatens cv et kvarter før. Jeg stoler på, at det faglige grundlæggende er på plads, og at headhunteren har gjort sit arbejde godt, så jeg kan koncentrere mig om personligheden, for den vil altid få det sidste ord,” siger hun.

Hun tilføjer, at hun før har truffet forkerte ansættelsesvalg, netop fordi hun prioriterede personligheden for lavt, da beslutningen skulle tages. Det vil hun ikke risikere igen.

Læs også: Tænk på værdierne, når du ansætter.

For os er Kirsten Nissen et godt eksempel på en tendens, der synes at blive stærkere: Der er respekt for betydningen af det faglige, men personligheden får mere og mere betydning. Et flot cv kan hjælpe med at åbne døren til en samtale, men når virksomhederne skal afgøre, hvem de ønsker at få med på holdet, vurderer de mere og mere ud fra alt det, et eksamensbevis ikke kan fortælle.

Tendensen er samtidig, at kandidaterne lægger større og større vægt på, hvilke værdier virksomheden står for, og hvordan arbejdsklimaet samt vilkårene i øvrigt er. I min næste artikel taler jeg med en direktør, der lægger stor vægt på at stå i spidsen for en arbejdsplads, der er et godt sted at være.

Interesseret i flere nyheder og mere inspiration fra HumanTrust?
Klik her og vælg selv de emner, som interesserer og optager dig.

HumanTrust A/S
Gammel Viborgvej 9A / Vejlevej 27, 1. sal
8381 Tilst, Aarhus
Århus Kommune
Danmark
CVR nummer: DK35044922
P nummer: 1018283073

Kontaktperson

Send til en kollega

0.062