23948sdkhjf
Del siden
Annonce

Genanvendelse af byggemateriale i praksis - DMR ved hvordan

Praktiske forhold som ansvar, sikkerhed og fuld sporbarhed over materialernes historik og miljøindhold, kan i praksis bremse de gode intentioner om genanvendelse af byggematerialer og en eventuel upcycling.

Der findes flere typer af genanvendelse, som

  • Materialerne kan bruges igen til samme formål som oprindeligt, altså genbruges. Et eksempel er indsamling, oprensning og genbrug af gamle mursten eller vinduer til brug i nybyggeri.
  • Materialer kan også genanvendes ud fra deres ressourceværdi, f.eks. ved omsmeltning af metalskrot til nyt metal.
  • Materialerne nyttiggøres til formål, hvor materialets oprindelige egenskaber ikke er vigtige. Dette kan f.eks. være anvendelse af nedknust beton i vejbygning eller fremstilling af energi fra brændbare materialer.

Indsamling, behandling, oparbejdning og klargøring til nye anvendelser af byggematerialer vil i alle tilfælde kræve en "indsats" og medføre forbrug af energi og ressourcer. Byggematerialerne skal muligvis skilles ad, og det skal sikres at de ikke indeholder miljøfremmede stoffer er som tungmetaller, PCB, asbest og andre påvirkninger fra eksempelvis ammoniak etc.

 I vores afdeling for Bygningsmiljø har vi styr på bygningsforurening, men også en kombi-undersøgelse hvor miljø kortlægges samtidig med en "ressource-kortlægning", dvs. fokus på materialernes genanvendelighed.

Hvis bygningsdele kan og ønskes genanvendt skal dette typisk forankres i alt fra udbud til nedbrydning og den efterfølgende håndtering af materialer for at sikre kvalitet og sporbarhed. 

Kontakt DMR, hvis du ønsker et godt råd og sparring på muligheder for at genanvende
materialer på dit projekt.

https://www.dmr.dk/bygningsundersoegelse/

DMR A/S
Hårup Østervej 3
8600 Silkeborg
Silkeborg Kommune
Danmark
CVR nummer: DK14249141
P nummer: 1003896598

Kontaktperson

Lars Mortensen
Markedsdirektør, civilingeniør, DGNB-konsulent
+45 40760666 lmn@dmr.dk

Send til en kollega

0.047