23948sdkhjf

Den danske plastbranche har fokus på genanvendelse af PVC

| Medlemsnyhed | Indrykket af WUPPI A|S

Den danske plastbranche har i over tyve år haft fokus på indsamling og genanvendelse af hård PVC fra byggeriet. Systemet hedder WUPPI og gør det muligt at bruge PVC i byggeri og anlæg på en bæredygtig måde.

I de senere år har den offentlige debat om plast og miljø nået nye højder, og der er opstået en stærk bevidsthed om, at plastaffald udgør et stigende problem for miljøet. Men vi kommer ikke til at leve i en verden uden plastprodukter – opgaven er at sørge for, at de plastprodukter, vi bruger, indgår i et bæredygtigt kredsløb, og at vi passer ordentligt på den ressource, plast i virkeligheden er.

 Plastmaterialer som f.eks. PVC er velegnede til masser af formål, blandt andet i byggeri. Så længe produkterne kan sorteres og genanvendes, er der ingen som helst tekniske eller miljømæssige grunde til at lade være med at bruge PVC i byggeri – til rør, fittings, tagrender og meget andet.  PVC-rør, fittings, tagrender og lignende har en relativt lang levetid sammenlignet med andre typer af produkter til byggeriet. Men som alle andre byggeprodukter når de før eller siden til slutningen af deres produktliv og bliver kasseret, enten når en bygning skal rives ned eller når den skal renoveres.

 PVC-skrot skal genbruges

I Danmark er der ikke noget at rafle om, når det gælder brugte PVC-produkter fra byggeriet. De må ikke sendes til forbrænding, og de må ikke ende i deponi. Det siger affaldsbekendtgørelsen. Brugt PVC skal genanvendes. Og det bliver det.

I de sidste tyve år har den danske plastbranche stillet et indsamlingssystem til rådighed for entreprenører, håndværker og kommunale selskaber, der har behov for at få bortskaffet brugte PVC-produkter fra byggeriet. Selskabet bag systemet hedder WUPPI og ejes af fem store, danske plastvirksomheder: Wavin, Uponor, Primo, Plastmo og Icopal. I samarbejde med Marius Pedersen A/S sørger WUPPI for, at der står særlige PVC-containere på genbrugspladser rundt om i landet, ligesom entreprenører og håndværkere kan få stillet en container til rådighed efter aftale.

Fra skrot til granulat

Rent praktisk fungerer WUPPI-ordningen ved, at det indsamlede PVC-skrot bliver pakket i baller og derpå kørt til genanvendelse i udlandet. Dansk lovgivning forhindrer desværre, at genanvendt PVC bliver brugt til nye produkter herhjemme, og derfor afsættes skrottet til specialvirksomheder i Holland og Belgien. Her bliver skrottet sorteret, vasket og bearbejdet til granulat, der sælges til plastproducenter i hele Europa. Danske producenter har dog mulighed for at genanvende deres afskær (dvs. plastskrot fra produktionen) i deres produktion, og det gør de i stor stil.

Det danske WUPPI-system sørger kort sagt for, at der er styr på bæredygtigheden, når man vælger PVC-produkter til byggeprojekter.

Du kan læse meget mere om ordningen på wuppi.dk.

Medlemsnyhed

Indrykket af
WUPPI A|S

Havmosevej 13
8600 Silkeborg
Danmark
WUPPI A|S

Send til en kollega

0.123