23948sdkhjf

Seniorforsker: "Straffen for at overtræde asbestregler er latterlig"

Sanktionerne for overtrædelse af reglerne om arbejde med asbest er slet ikke hårde nok, mener flere parter på asbestområdet

Når virksomheder overtræder regler om arbejde med asbest, slipper de i langt de fleste tilfælde for en bøde eller en retslig tiltale. Det viser tal fra Arbejdstilsynet.

Det skriver Fagbladet 3F.

Det er på trods af, der hvert år dør over 300 danskere af asbestrelaterede kræftsygdomme, hvilket er flere, end der dør i trafikken.

Seniorforsker hos Kræftens Bekæmpelse Johnni Hansen mener, at asbestreglerne i Danmark i det store hele er gode nok. Hvis de bare blev overholdt.

- Men kontrollen med reglerne, og sanktionerne herhjemme for ikke at overholde reglerne på asbestområdet er jo latterlige i forhold til, hvad arbejderne risikerer at blive udsat for, siger Johnni Hansen til Fagbladet 3F.

Ifølge Arbejdstilsynet har det i perioden fra 1. januar 2016 til og med 2022 afgivet omkring 1.560 afgørelser i sager om overtrædelse af reglerne i den såkaldte asbestbekendtgørelse.

Tilsynet oplyser, at det i stort set samtlige afgørelser har afgivet strakspåbud, hvilket betyder, at virksomhederne skal rette op på problemerne med det samme.

Arbejdstilsynet oplyser, at der er oprettet 44 sager i perioden fra 1. januar 2017 til 18. august 2022 om overtrædelse af asbestreglerne.

I ni af disse grovere sager har Arbejdstilsynet udstedt en administrativ bøde. I de 35 andre har tilsynet indstillet til politiet, at der skulle rejses en retslig tiltale, hvilket tilsynet ikke vil give aktindsigt i.

Kritikken af sanktionerne kommer ikke kun fra Kræftens Bekæmpelse. Flere erfarne faglærere på erhvervsskoler over for Fagbladet 3F slået alarm over, at lærlinge i praktik bliver udsat for den livsfarlige asbest.

Deriblandt Jan Hyldgaard Christensen, der er uddannet tømrer og bygningskonstruktør og har undervist i asbest på AMU- og EUD-uddannelser i 30 år. Han gør opmærksom på, at der er en strafferamme på op til to års fængsel i asbestbekendtgørelsen for grove overtrædelser af reglerne.

Faglæreren mener, at det er til grin, at stort set alle overtrædelser af asbestreglerne kun udløser et strakspåbud fra Arbejdstilsynet.

- Der skal vanke nogle bøder, som siger spar to, og være en benhård kontrol fra Arbejdstilsynets side. Ellers kan man lige så godt give asbesten fri i Danmark, fjerne forbuddet mod at anvende det og droppe reglerne for, hvordan det skal håndteres, siger Jan Hyldgaard Christensen.

Fagbladet 3F har forelagt udtalelsen fra faglæren for Arbejdstilsynet. Men tilsynet har ikke forholdt sig konkret til den.

Arbejdstilsynet oplyser dog, at det prioriterer tilsyn med asbest “meget højt”.

I sidste uge begyndte partierne i Folketinget forhandlinger om en ny aftale for arbejdsmiljøet i Danmark. Regeringen lægger op til at styrke Arbejdstilsynet samt indsatsen mod social dumping og arbejdskriminalitet med en bevilling på knap 1,3 mia. kr. i perioden 2023-2026, viser en pressemeddelelse fra Beskæftigelsesministeriet. Der står ikke noget i pressemeddelelsen om, hvorvidt regeringen vil forbedre indsatsen mod håndværkeres sundhedsfarlige arbejde med asbest.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.081