23948sdkhjf

SMVdanmark: Fejl ikke at afsætte penge til flere faglærte i finanslovsforslag

Regeringens forslag til finanslov rummer et sandt pletskud i form af droppede besparelser på offentligt byggeri, men til gengæld mangler der i høj grad penge til erhvervsuddannelserne, lyder det fra SMVdanmark. Særligt frygter adm. direktør Jakob Brandt, at den grønne omstilling kommer i fare uden flere faglærte

Regeringen har netop fremlagt sit forslag til finanslov for 2023. En de mange aktører, der har fulgt pressemødet i spænding, er er SMVdanmark adm. direktør Jakob Brandt.
Han roser, hvad han kalder ”regeringens ansvarlige tilgang til økonomien”, men er dog skuffet over især én ting i forslaget.

- Vi har i den grad brug for et løft af erhvervsskolerne, men når regeringens finanslovsforslag kun har en forhandlingsreserve på 200 mio. kr., frygter jeg, at der ikke kommer en krone ekstra, siger han i en pressemeddelelse og fortsætter:

- Vi opfordrer kraftigt til, at erhvervsuddannelserne bliver tilgodeset af partierne, og der bliver givet håndslag på et markant løft i næste finanslov for 2024. Vi skal i gang nu, ellers er det for sent.

Vi ser dermed ind i massiv mangel på mennesker, der kan udføre den praktiske del af den grønne omstilling og energirenovering, som jeg tror, de fleste går fuldt og helt ind for. Jakob Brandt, adm. direktør i SMVdanmark

Vil lægge dæmper på grøn omstilling

Jakob Brandt understreger, at det i hans optik er helt afgørende at styrke erhvervsuddannelserne lige nu og her, fordi der bliver 80.000 færre faglærte på arbejdsmarkedet de næste ti år. Særligt peger han på, at det vil være en hindring for den grønne omstilling, vi som samfund ønsker at sætte turbo på.

- Vi ser dermed ind i massiv mangel på mennesker, der kan udføre den praktiske del af den grønne omstilling og energirenovering, som jeg tror, de fleste går fuldt og helt ind for. Og det er især de små og mellemstore virksomheder, der rykker ud for at sætte solceller på tagene, isolere vores bygninger eller udskifte gasfyret, siger han.

Analyse fra SMVdanmark: De faglærte forsvinder

  • Den samlede arbejdsstyrke forventes at stige med over 80.000 personer fra 2022 til 2032, men stigningen dækker over store forskydninger.
  • Antallet af ufaglærte på arbejdsmarkedet falder med knap 80.000
  • Udbuddet af faglærte falder med over 80.000 fuldtidspersoner fra 2022 til 2032. Det er et fald på 9 procent.
  • Udbuddet af videregående uddannede stiger omvendt med godt 240.000, svarende til 20 procent. Dermed ender de tre gange 80.000 fra ændringer i arbejdsstyrke, ufaglærte og faglærte i gruppen af højtuddannede.
  • Antallet af kandidater og forskere forventes at stige med hele 35 pct. på blot 10 år. Det svarer til 151.000 ekstra akademikere.

Kilde: SMVdanmark

Droppede byggebesparelse vækker glæde

Dog er der også aspekter ved udkastet til finansloven, som vækker begejstring hos Jakob Brand. Han klapper i hænderne over, at regeringen ønsker at droppe den ventede besparelse på 2 mia. kr. på de statslige anlægsbudgetter, der var lagt op til i finanslovsforslaget fra august sidste år.

-Det er helt rigtigt set af regeringen, at den letter foden lidt fra bremsen, når det kommer til byggeriet. Byggevirksomhederne oplever allerede nu, at deres ordrebøger svinder ind og på visse områder, fx nybyggeri af huse, er markedet fuldstændigt frosset til. Det ville have været endnu en blodtud til en hårdt ramt byggesektor, hvis regeringen havde fastholdt, at der skulle spares på fx vedligeholdelse og byggeri af veje og statslige bygninger, siger Jakob Brandt.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078