23948sdkhjf

Byrden koster dig tid, penge og besvær - men politikerne har glemt alt om de administrative lettelser

Der er blevet meget længere mellem lettelserne af de administrative byrder for erhvervslivet de seneste 10 år, viser ny analyse fra Tekniq Arbejdsgiverne. Det er en uholdbar udvikling, da den slags tidsrøvere hvert år koster virksomhederne milliarder af kroner, lyder det

Det går tilbage med at mindske de administrative byrder, som myndighederne pålægger erhvervslivet. 

Det viser en analyse af myndighedernes egne tal, som arbejdsgiver- og erhvervsorganisationen TEKNIQ Arbejdsgiverne har lavet. Konsekvensen er, at erhvervslivet samlet set bruger omkring 30 milliarder kroner om året på papirarbejde og dokumentation, som politikerne egentlig gerne ville gøre mere enkelt.

- Hvis Danmark skal blive ved at være konkurrencedygtigt, skal vi minimere de administrative byrder i erhvervslivet, så virksomhederne kan bruge energi på det værdiskabende, siger Maria Schougaard Berntsen, underdirektør i TEKNIQ Arbejdsgiverne, i en pressemeddelelse og fortsætter:

- Vores analyse viser, at det ikke er tilfældet, og derfor er det på høje tid at få politikerne tilbage på sporet igen.

Potentialet i digitaliseringen af samfundet er enormt. Derfor må det være muligt at sætte fart på forenklingen af de administrative byrder, så virksomhederne ikke lider unødigt under det Maria Schougaard Berntsen, underdirektør i TEKNIQ Arbejdsgiverne

Gået helt i stå

I 00’erne blev der år for år høvlet gevaldigt at byrderne fra det offentlige. Fra politisk side var der en ambition om at reducere byrderne med 25 procent i forhold til 2001-niveauet.

Ministerierne skulle hvert halve år rapportere til regeringen om, hvordan de havde tænkt sig at forenkle reglerne. Siden 2010 er det dog gået gevaldigt ned ad bakke med det arbejde, hvor kun 2016 skiller sig ud som højdespringer.

Det år blev der indført lettelser for godt to milliarder kroner. Til sammenligning var lettelserne i 2021, som er de senest tilgængelige tal, nede på nogle få millioner kroner.

- Potentialet i digitaliseringen af samfundet er enormt. Derfor må det være muligt at sætte fart på forenklingen af de administrative byrder, så virksomhederne ikke lider unødigt under det, siger Maria Schougaard Berntsen.

Tekniq Arbejdsgivernes anbefalinger

  • Byrdestop i dansk erhvervsliv med dispensation af regler og bekendtgørelser, der skal være med til at sikre den grønne omstilling og øvrige tvingende samfundshensyn.
  • Reducering af virksomhedernes administrative og erhvervsøkonomiske byrder med 2 procent årligt frem mod 2030.
  • Ministerierne skal lave strategier for, hvordan de 10 mest byrdetunge regler kan forenkles eller digitaliseres og sikre, at der ikke kommer flere byrder til.
  • Automatiske erhvervsrapporteringer med regnskabsstatistik, årsrapport, EU-taksonomi, CSR-direktivet m.m.
  • At Erhvervsministeriet hvert år leverer opdaterede tal på de samlede økonomiske konsekvenser af dansk lovgivning for erhvervslivet.

Kilde: Tekniq Arbejdsgiverne

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109